«Батькові» української естради Левку Дутківському - 80

Завдяки йому починався злет Назарія Яремчука, Василя Зінкевича, Володимира Івасюка та Софії Ротару

09.04.2023 14:29   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
Сьогодні святкує свої 80 років Левко Дутківський — український музикант і композитор, засновник і керівник вокально-інструментального ансамблю «Смерічка», Народний артист України, режисер, педагог, один із основоположників української естрадної музики.
 
Його впевнено і без перебільшення можна назвати великим учителем, музикантом і стратегом. У житті він мав дане йому Богом щастя: створити у 1966 році славнозвісний, не схожий на будь-які інші колективи, ансамбль «Смерічка» та, знайшовши нову музичну хвилю, визначити його творче спрямування.
 
Для ансамблю Дутківський написав і аранжував багато пісень, зокрема ним написано понад 100 музичних творів, які стали надбанням українського естрадного мистецтва і увійшли до репертуару видатних, популярних співаків та колективів.
 
Завдяки Дутківському та керованому ним ансамблю «Смерічка», починався професійний злет і популярність солістів «Смерічки» Назарія Яремчука і Василя Зінкевича, композитора Володимира Івасюка, співаків: Софії Ротару, Людмили Артеменко, Іво Бобула, Павла Дворського й інших.
 
"Вітаємо Левка Тарасовича та бажаємо міцного здоров'я і довголіття. Нехай кожен прожитий рік наповнює життя досвідом, мудрістю та приємними спогадами. Нехай щастя огорне Вас, а поруч будуть тільки віддані та вірні друзі!" - з такими побажаннями до музиканта звернулося управління культури Чернівецької ОВА.
 
Володимир Івасюк та Левко Дутківський. Фото з мережі Інтернет
Довідково
 
Левко Дутківський (Лев Тарасович Дутковський, нар. 9 квітня 1943, Кути, нині Івано-Франківська область) — український музикант і композитор, засновник і керівник вокально-інструментального ансамблю "Смерічка", Народний артист України, режисер, педагог, один із основоположників української естрадної музики.

1963 року закінчив Мукачівське музпедучилище за спеціальністю вчитель музики і співів.
 

1977-го закінчив Київський державний інститут культури ім. О. Корнійчука, (спеціалізація режисура масових видовищ).

1966 року на Буковині у місті Вижниця Левко Дутківський створив біг-біт групу "Смерічка", яка вперше використавши електроінструменти, стала одним із перших ВІА в колишньому СРСР.

1968-го одружилися з Аллою Дутковською. Йому було 25, а їй — 18.

Для ансамблю Дутківський написав і аранжував пісні "Сніжинки падають" (1966), "Бажання" (1967), "У Карпатах ходить осінь" (1968) на слова Анатолія Фартушняка, рок-композицію "Черемоше сивий" (1969) на слова Миколи Негоди, блюз-баладу "Скрипка без струн" (1971) на слова Анатолія Драгомирецького та інші. Ці твори з елементами рок-, поп-музики, джазу та українського фольклору визначили творчий напрямок "Смерічки", що дали українській естрадній пісні в 60–70 роках XX століття нову музичну хвилю.

Левко Дутківсьий з нуля навчав грати на музичних інструментах переважну більшість музикантів, розписував і розучував з ними партитури пісень, вчив співати, працюючи над вокальною манерою. В той час "Смерічку" легко можна було впізнати без оголошення по радіо і телебаченню. Ансамбль зі своєю оригінальною манерою виконання яскраво вирізнявся серед інших подібних колективів в Україні, які робили спроби копіювати "Смерічку".

Своєрідний новаторський музичний стиль і манеру виконання "Смерічки" Дутківського підхопив тоді і юний студент Чернівецького медінституту Володимир Івасюк. Свої перші твори Івасюк приніс Дутківському, які завдяки ансамблю "Смерічки" стали популярними у світі. Керований Левком Дутківським колектив здобув лауреатські перемоги з піснями "Червона рута" і "Водограй" на Всесоюзних телеконкурсах "Пісня-71", "Пісня-72". А 1972-го ансамбль "Смерічка" з піснею Дутківського "Горянка" на слова Миколи Леонтюка в Москві став лауреатом телеконкурсу "Алло, ми шукаємо таланти".

З 1973-го Дутківський разом із "Смерічкою" працює в Чернівецькій обласній філармонії і гастролює майже по всіх республіках тодішнього СРСР та за кордоном (1973–1982). Ним написано понад 100 музичних творів, які стали надбанням українського естрадного мистецтва і увійшли до репертуару видатних, популярних співаків та колективів. Пісні Левка Дутківського записано Московською фірмою "Мелодія" на 14 платівках (1970–1991), канадською фірмою "Евшан" (1979) та ін., надруковані в багатьох збірках, звучать у телефільмах "Червона рута" (Укртелефільм, 1971), "Виступає ансамбль „Смерічка“ під керівництвом Левка Дутківського" (Таллінфільм, 1975) й ін.

1996-го заснував і провів як режисер та сценарист Всеукраїнський фестиваль естрадної пісні ім. Н. Яремчука у м. Вижниця. Левко Дутківський постійно працює з обдарованою молоддю, є головою і членом журі престижних пісенних фестивалів. Очолює на громадських засадах обласний благодійний фонд імені Назарія Яремчука.
 
Левко Дутківський біля філармонії. Фото ГПУ
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews