Держпродспоживслужба в Чернівецькій області наголошує уникати купувати рибу в місцях стихійної торгівлі

12.06.2023 17:45   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Приймають ряд заходів для убезпечення населення від отруєнь та катострофічних наслідків Каховської трагедії.

Внаслідок терористичного знищення росіянами Каховської ГЕС у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій областях та на Дніпропетровщині спостерігається масовий мор риби.
 
У зв'язку з цим Держпродспоживслужбою в Чернівецькій області приймається ряд заходів для убезпечення населення від отруєнь та катострофічних наслідків трагедії:
  1. Посилення державного контролю спеціалістами державних лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на агропродовольчих ринках за реалізацією риби та рибопродукції
  2. До реалізації на агропродовольчих ринках допускати живу рибу при наявності ветеринарно-санітарного паспорта на рибоводоймище, товарно-транспортної накладної та звіту про лабораторне дослідження партії риби одного найменування, рибопродукцію – виключно промислового виготовлення, при наявності експлуатаційного дозволу оператора ринку, товарно-транспортної накладної та відповідного маркування;
У разі виявлення небезпечної та неякісної продукції письмово інформувати дирекцію агропродовольчого ринку та вживати заходів відповідно до діючого законодавства; Районними управліннями Головного управління Держпродспоживслужби в Чернівецькій області:
  • Проведення моніторингових відвідувань операторів ринку харчових продуктів, діяльність яких пов’язано з переробкою риби та обігом рибопродуктів, при цьому підвищена увага на документальне підтвердження простежуваності сировини та готової продукції, дотримання технології виробництва, умов зберігання та реалізації, забезпечення виробничого лабораторного контролю готової продукції.
  • Проведення роз’яснювальної роботи серед населення області щодо недопущення придбаної рибопродукції на стихійних місцях торгівлі та можливих наслідків після її споживання, в т.ч. через ЗМІ.
  • Інформування територіальних органів самоврядування та Чернівецької міської ради про недопущення стихійної торгівлі харчовими продуктами.

Застерігають споживачів: уникайте купівлі риби в місцях стихійної торгівлі.

Пропонують дотримуватися таких рекомендацій:

  • не купувати копчену, солону та в’ялену рибу на стихійних ринках, яка була виготовлена в домашніх умовах та без лабораторного контролю;
  • купуючи сушену та в’ялену рибу промислового виробництва, навіть в закладах торгівлі, звертайте увагу на її зовнішній вигляд, умови зберігання, наявність маркування із зазначенням дати виготовлення та терміну придатності;
  • бажано вживати консерви тільки промислового виготовлення, оскільки технологія та рецептура їх приготування розроблена з урахуванням профілактики ботулізму та з проведенням відповідного лабораторного контролю;
  • не вживайте консерви при найменшій підозрі на її недоброякісність, а саме не використовувати продукцію з бомбажних (здутих) банок.
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews