У школах румуномовних громад Буковини на рік відтермінують збільшення кількості уроків українською

13.08.2023 16:29   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

У школах румуномовних громад Чернівецької області відтермінують збільшення кількості уроків українською. Згідно з законом про освіту, прийнятим у 2017 році, з 1 вересня цього року учні п'ятих класів мали б вивчати 20% дисциплін державною мовою. Це три предмети. Через повномасштабне вторгнення РФ, в Україні відтермінували перехід на рік.

Про це Суспільному повідомив керівник відділу освіти Герцаївської громади Міну Павалакі.

За його словами, учні початкових класів вчать державну мову як основний предмет. З п'ятого класу викладання предметів українською збільшують. Згідно з законом, з 1 вересня кількість годин викладання українською мовою мали б становити 20% й у наступних класах поступово збільшуватись.

- Військова агресія не дала можливості поступово імплементувати перехід на державну мову у відсоткових аспектах. У нас була дорожня карта, аби поступово переходити у румуномовних закладах. Вона не була виконана до кінця і через звернення низки організацій вирішили відтермінувати це питання, — каже Павалакі.

За словами посадовця, рішення про відтермінування стосується низки областей, де навчаються представники національних спільнот. Звернення про відтермінування були й від батьків учнів, які через повномасштабну війну перебувають за кордоном й потребують часу на перехід.

- Не можна сказати, що ми не були готовими. Наприклад, на Герцаївщині всі вчителі, які викладають румунською, знають українську мову. Державною мовою вони проходять курси з підвищення кваліфікації. Але згідно з законодавством, потрібно було пройти всі етапи для переходу, а оскільки вони не були пройдені до кінця — прийняли таке рішення, — говорить Павалакі.

Попередньо, перехід відтермінували до 1 вересня 2024 року.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews