Емма Антонюк

Емма Антонюк

журналістка, проєкт "Палає"

Відсутність співчуття до зґвалтованих жінок - невідʼємна риса нашої правоохоронної системи

17.08.2023 01:15   Джерело: CvNews
Автор : Емма Антонюк

Або у судовій системі працюють клінічні психопати без здатності співпереживати людям, або жінки та дівчата у нашому суспільстві не дуже то й люди. Я не знаю, з чим повʼязана новина номер стопʼятсот про те, як постраждала від зґвалтування дівчинка вкотре має багато років свого життя присвятити переповіданню того, як над нею познущалися.

І це, бляха, працює навіть, коли самі ґвалтівники зняли процес на відео.

Памʼятаєте нещодавню історію про те, як у серпні 2021 року троє підлітків у закарпатському селі Верхні Ворота заманили 14-річну подружку до підвалу, де знущалися з неї та зняли все на телефон?

Памʼятаєте, як педагоги писали насильникам позитивні рекомендації, а суд відпустив ґвалтівників додому з умовним терміном? Після пережитого постраждала продовжувала ходити з ними в одну школу, де між учнями гуляло відео, як над нею знущаються.

Так от, був суд на Закарпатті і він відправив цю справу назад у район на розгляд з нуля.

Найбільше мене в цій новині жахнули слова Марти Змислої, адвокатки потерпілої: «Ми розуміємо, що розгляд справи затягнеться ще на якийсь період, потерпіла не отримає в найкоротший строк справедливого відшкодування, є ризик повторного її допиту в суді першої інстанції».

Працюючи на ТБ, я знімала чимало сюжетів про те, як неповнолітні дівчата, які пережили зґвалтування, допитуються не десятки разів, а РОКАМИ. Допитуються з найменшими подробицями, різними правоохоронцями, іноді навіть без присутності психолога і рідних. Принципова відсутність співчуття і гуманного ставлення до зґвалтованих дівчат та жінок - це невідʼємна риса нашої правоохоронної та судової системи. Тому у нас є статистика, в якій більше половини постраждалих від сексуального насильства мовчить про свій досвід. Бо якщо про нього заговорити, то система на довгі роки ретравматизує тебе так, що ти ще позаздриш спокою і безкарності своїх кривдників.

Що ми робимо? Ми, вилаявшись, стежимо за цією справою. Розповсюджуємо інформацію про неї. І не забуваємо про несправедливість, навіть коли її термін придатності вийшов для десятка топових ЗМІ.

https://www.instagram.com/emmocean/

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews