"Через кіно ми показуємо світу, хто ми є": у Чернівцях стартував Одеський кінофестиваль (ФОТО)

21.08.2023 00:05   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

У Чернівцях стартував XIV Одеський міжнародний кінофестиваль. Церемонія відкриття відбулася в Культурно-мистецькому центрі імені Івана Миколайчука. Ведучими стали акторка Дар’я Трегубова та програмний консультант ОМКФ Алік Шпилюк.

Церемонія відкриття розпочалася хвилиною мовчання за загиблими у війні, в тому числі – за загиблими внаслідок російського удару по Чернігову. Після цього гості аплодисментами вшанували пам’ять українських кінематографістів, які віддали свої життя, захищаючи нашу країну.

Генеральна директорка фестивалю Анна Мачух, відкриваючи фестиваль, наголосила на важливості культури та її підтримки у складні часи.

- Ворог доклав і продовжує докладати дуже багато ресурсів та зусиль, щоб показати, що України не існує, що наша культура неважлива, використовує кіно як зброю, показуючи світу викривлену інформацію про нашу боротьбу. Знищує нашу культуру всіма можливими способами. Щоб протидіяти ворогу, ми не маємо права зупинятись, ми маємо продовжувати створювати кіно, показувати його українцям та світу! Весь минулий рік ми проводили наші кіноподії за кордоном. Але постійно мріяли повернути фестиваль додому – в Україну. І зараз проводимо його тут, у Чернівцях, — сказала Анна Мачух.

Гостей фестивалю привітав Чернівецький міський голова Роман Клічук:

- Звісно, зараз культура є вкрай важливою. Україну знають в усьому світі. І через кіно, особливо документальне, ми показуємо світу, хто ми є. Я впевнений, що в майбутньому ми знімемо ще сотні фільмів, а з нашою історією ідей вистачить на століття”.

- Культура зараз повинна бути на перших ролях. Завдяки вашим фільмам наші західні партнери бачать, що відбувається в Україні. Дякую вам за розвиток нашого кінематографу і за підняття рівню патріотизму, – сказала у вітальному слові перша заступниця Голови Чернівецької обласної адміністрації Альона Атаманюк.

Із відеозверненням до гостей ОМКФ звернулась президентка Одеського міжнародного фестивалю Вікторія Тігіпко:

- Українське кіно як символ мужності та стійкості – це наша ідентичність. І нам потрібно ще потужніше посилювати впізнаваність українського кіно, – зазначила вона. – Головне завдання нашої кіноіндустрії зараз - зробити так, щоб українське кіно залишалося в тренді. Голос українського кіно повинен ставати дедалі міцнішим і гучнішим.

Гостей ОМКФ у відеозверненні також привітав міський голова Одеси Геннадій Труханов:

- Сьогодні війна створює сюжети, що мають бути зафільмованими. Ми показуємо світу, що саме зараз відбувається в Україні. Я вірю в нашу перемогу і в те, що наступний кінофестиваль ми будемо проводити вдома, в Одесі, а сьогодні дякую Чернівцям, які підставили нам своє плече.

Під час церемонії відкриття на сцені було погашено спеціальну марку Одеського міжнародного кінофестивалю, яку розробила “Укрпошта”. Погашення марки оголосив директор Чернівецької дирекції АТ "Укрпошта" Ярослав Цюпак.

Церемонія завершилась показом фільму-відкриття кінофестивалю – пригодницько-історичного екшену “Довбуш” режисера Олеся Саніна.

Цьогоріч Одеський міжнародний кінофестиваль вперше проводиться у Чернівцях. По 26 серпня тут відбуватимуться покази Національної та Міжнародної європейської конкурсних програм, покази спеціальних програм українського та європейського кіно, освітня програма Літня Кіношкола, а також професійна секція Film Industry Office. В Одесі в межах ОМКФ цього року проходили покази спеціальної програми “Знято в Одесі”, а також тривають ретроспективи українських та європейських фільмів.

Одеський кінофестиваль. Фото прес-служби ОМКФ

 

Режисер Олесь Санін. Фото прес-служби ОМКФ

 

Роман Клічук на відкритті фестивалю. Фото прес-служби ОМКФ

 

Публіка фестивалю. Фото прес-служби ОМКФ

 

Режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук.  Фото прес-служби ОМКФ

 

Одеський кінофестиваль. Фото прес-служби ОМКФ

 

Кінотеатр. Фото прес-служби ОМКФ

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews