Електрика зі сміття: на Чорнівському сміттєзвалищі у Чернівецькій області вироблятимуть енергію

30.10.2023 23:46   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У Чернівецькій громаді на Буковині планують виробляти електроенергію зі сміття на території основного сміттєзвалища. Приватне підприємство збудувало тут станцію, яка перероблятиме шкідливі викиди твердих відходів на електричну енергію.

Про це повідомив заступник міського голови Ігор Крохмаль, - пише "Суспільне".

За його словами, приватне підприємство планує продавати цю енергію за зеленим тарифом державі. 13% суми від кожного виробленого кіловата електроенергії отримуватиме Чернівецька громада.

Процес переробки біогазу в електроенергію називається дегазацією. Саме вона, за словами Крохмаля, є основною вимогою експлуатації сміттєзвалищ, адже викиди метану можуть забруднювати атмосферу. Великі міста України вже мають такий досвід збереження довкілля та виробляють електрику способом дегазації.

"Понад 50 відсотків твердих побутових відходів — органічні. Під час розкладу вони виділяють газ метан, який забруднює атмосферу. Під тиском метан виходить назовні. На полігоні прокладуть труби, щоб збирати цей біогаз і під тиском подавати до турбіни, а потім переробляти на кіловати" , — пояснює Ігор Крохмаль.

Станція запрацює лише тоді, коли з підрядником укладуть відповідну угоду. Якщо після цього фірма «Гратус Технолоджі», яка перероблятиме відходи, не розпочне дегазацію, з нею розірвуть договір та оголосять конкурс на нового підрядника.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews