У гімназії на Буковині ремонтують укриття, яке зможе вмістити понад тисячу людей

16.11.2023 17:18   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У Новодністровській гімназії Чернівецької області капітально ремонтують укриття, в якому можуть одночасно перебувати понад тисячу людей.

Там замінять мережі, облаштують вбиральні та оновлять покриття підлоги. Вартість робіт становить понад 1,4 мільйона гривень. Їх на умовах співфінансування виділили з державного та місцевого бюджетів.

Про це у коментарі Суспільному розповіла директорка гімназії Лариса Козак.

Донька місцевої жительки Анастасії Жалюк навчається у 4-му класі гімназії. Каже, укриття у школі – найпростіше й наразі потребує ремонту, бо там немає підлоги та вбиралень.

"Буває, що тривога затягується, тому було б добре, якби діти могли продовжувати навчання в укриттях. Батьки допомагали облаштовувати перше укриття. Зносили парти й стільчики. Неприємно, що туалети у вигляді відер, а виходити до вбиральні наверх – наражатися на небезпеку. Добре, що будуть нормальні санвузли", – каже мати гімназистки.

У Новодністровській гімназії навчаються 840 дітей. Укриття розташоване у підвалі закладу й за проєктом розраховане на 1200 людей – це одне з найбільших укриттів у місті, каже директорка закладу.

Наразі укриття капітально ремонтують за понад 1,4 мільйона гривень. Роблять це на умовах співфінансування: мільйон гривень виділили за субвенцією з державного бюджету, решту грошей – з бюджету громади. Ремонт проводить львівська фірма ТОВ "КОА ТЕХ БУД".

Зокрема, до укриття планують провести додаткову електромережу. Також облаштують чотири туалети, підведуть воду та замінять каналізацію. Наразі замінюють усі вікна та двері на вогнетривкі.

"Дітей запускаємо з чотирьох входів, вони не товпляться. Закупили електрообігрівачі, якщо потрібні будуть. Підлога забетонована, тому коли діти йдуть в укриття, підіймається пил. За проєктом зробимо покриття", – каже Козак.

null

Під час ремонту виявили потребу у додаткових роботах. Зокрема, потрібно замінити світильники на енергоощадні, обробити стіни антигрибковими засобами й зашпаклювати їх. Для цього планують залучити додатково понад 700 тисяч гривень, каже начальниця відділу інвестицій Новодністровської ради Христина Філімонюк.

"Звернулися до обласного бюджету і нам погодили виділення додаткових грошей у розмірі 700 тисяч гривень. 30 відсотків з них – вже виділили з міського бюджету й наразі проводимо роботи".

Ремонт укриття в гімназії планують завершити до кінця року. У ньому зможуть перебувати не лише учні та працівники закладу, але й місцеві жителі.

null

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews