Добрі традиції: як у буковинському селі зберегли традиції маланкування (відео)

31.12.2023 22:30   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У румуномовному селі Горбова Чернівецької області зберігся традиційний обряд маланкування. 1 січня місцеві одягають традиційні костюми, переодягаються у "коників" та співають автентичні колядки і щедрівки.

Раніше Маланка у Горбовій була ходою вулицями села, а маланкарі створювали 12-тиметрові рухомі скульптури. Тепер, після початку повномасштабної війни, місцеві відмовилися від великого святкування, але маланкуватимуть на подвір'ях своїх родичів та сусідів, аби зберегти традицію.

Як це відбувається – у репортажі Суспільного. Чернівці:

Цьогоріч на Буковині не буде масштабних святкувань Маланки. Голови громад не зверталися за погодженням організації заходів.

Про це повідомила очільниця обласного управління культури Олена Боднар.

Торік рішенням обласної комісії з надзвичайних ситуацій впровадили обмеження на проведення масових заходів. Рішення, чи святкувати Маланку, ухвалюють адміністрації громад – також вони мають отримати погодження від штабу тероборони області.

"Наразі від голів громад не надходило жодного листа-звернення про проведення святкування", – повідомила Боднар.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews