У приміщенні музею АТО в Чернівцях, де також діє волонтерський центр, другий рік немає опалення

31.01.2024 18:47   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Будівля аварійна й потребує реконструкції.

У приміщенні музею АТО в Чернівцях, де також діє волонтерський центр, другий рік немає опалення. Будівля аварійна й потребує реконструкції.

Раніше музей планували реконструювати за "Бюджетом ініціатив". Гроші на ремонт передбачали у бюджеті міста на 2022 рік, однак через повномасштабну війну їх розподілили на інші потреби. Суспільне Чернівці розповідає, яка ситуація із приміщенням музею.

Громадська організація "Крик душі" дев'ять років безоплатно користується приміщенням на вулиці Юнацькій, 1. У 2015 році там облаштували музей АТО, наразі у приміщенні діє й волонтерський центр. Про це у коментарі Суспільному розповіла голова громадської організації "Крик душі" Ярослава Зеліско.

"Від початку повномасштабної війни вимушені переселенці, які живуть у Садгорі, допомагають нам плести сітки, вантажити ящики. Перехворіли вже майже всі. Зараз плетемо сітки у маленькій школі поруч, яка опалюється. Ми працюємо цілодобово. Зараз підключати опалення до цієї будівлі дуже ризиковано. Все може спалахнути в момент", – каже Зеліско.

Щоб отримати фінансування на ремонт приміщення у 2020 році, громадська організація подала проєкт на "Бюджет участі" й перемогла, однак на проєкт не виділили гроші. Тоді на втілення проєкту мали виділити 700 тисяч гривень. Комісія міськради оглянула приміщення й вирішила, що ремонтувати лише фасад недоцільно й проєкт потребує більшого фінансування.

"Ми декілька разів брали участь у "Бюджеті ініціатив", але поки безрезультатно. Неодноразово зверталися до депутатів обласної та міської рад за допомогою. Якщо влітку чи навесні ми ще можемо організовувати екскурсії, на які приходять багато дітей, або зустрічі матерів чи психологічні служби, то взимку дуже важко працювати", – каже співзасновниця організації Інна Петринець.

Чи можуть надати інше приміщення для оренди

Ця громадська організація може орендувати інше приміщення — для музеїв орендна плата за рік складає 1% від оціночної вартості приміщення, сказав у коментарі Суспільному директор управління комунальної власності міської ради Вадим Руссу.

"За законом музеї можуть взяти в оренду приміщення, яке включене в перелік другого типу без проведення аукціону. Це їх не обмежує в тому, що вони можуть взяти і з аукціону. Але здебільшого музеї — безприбуткові організації. А якщо в них і є прибуток, то ледве-ледве покриває власні затрати на електроенергію", — каже Руссу.

Наразі у місті є шість вільних приміщень комунальної власності, одне з яких у Садгорі. Зокрема:

  • на вулиці Вересневій, 10 площею понад 196 квадратних метрів;
  • на вулиці Устима Кармелюка, 22-А площею майже 383 квадратних метрів;
  • на вулиці Антона Кохановського, 7 площею понад 234 квадратних метрів;
  • та ще три приміщення на вулиці Руській. Їхня площа становить від 31 до понад 368 квадратних метрів.

Однак, за словами Зеліско, переходити в інше приміщення не планують, бо це місце, на її думку, впізнаване, а також приміщення має прибудинкову ділянку.

Чи можуть відремонтувати приміщення

У 2021 році в міськраді виготовили проєкт реконструкції адмінбудівлі з прибудовою на вулиці Юнацькій, щоб створити там волонтерський центр з музеєм АТО. Про це повідомили у міському департаменті інфраструктури та благоустрою у відповідь на запит Суспільного. Зокрема, за проєктом передбачається двоповерхова будівля без горища та з підвалом. На одному з етапів реконструкції планували облаштувати у будівлі ліфт та пандус. Також очистити дворовий колодязь для водопостачання, облаштувати локальну каналізацію й благоустрій території.

За проєктом роботи вартували майже 10 мільйонів гривень. У міському бюджеті на 2022 рік враховували витрати на реконструкцію. Однак через воєнний стан казначейство фінансувало роботи з реконструкції у третій черзі, тому ці гроші перерозподілили на інші об'єкти, які фінансували без затримок.

Зараз, щоб реконструювати будівлю, потрібно перерахувати вартість проєкту за цінами цього року.

На грудневій сесії міськради Зеліско зверталась до депутатів щодо ремонту приміщення Музею АТО. Після того міський голова Клічук дав вказівку директору департаменту інфраструктури Ніколенку організувати перерахунок кошторисної документації на реконструкцію, сказала у коментарі Суспільному керівниця управління комунікацій міськради Людмила Кушнір. Водночас, за її словами, кінцевих термінів, коли мають перерахувати кошторисну документацію, не визначили.

 

Джерело: "Суспільне. Чернівці"

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews