Через скандал у гімназії №5 в Чернівцях батьки вимагають звільнити директорку

07.03.2024 19:16   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

6 березня у місцевих пабліках оприлюднили допис, в якому користувачі повідомляли, що під час бесіди на тему поведінки у школі представниця ювенальної поліції кричала на дітей, а також погрожувала їм. Згодом також оприлюднили аудіозапис частини бесіди. На ньому чути, як ймовірно поліцейська кричала на одну з учениць й змушувала її присідати, бо дівчина "не знає, що таке додаток". Коли дівчина відмовилася присідати через біль у ногах, жінка сказала їй після уроків зайти до кабінету з батьками, пише "Суспільне.Чернівці".

Також на записі чути, як жінка кричить на дітей через розпущене волосся, кажучи: "Ви мене як побачили, одразу треба було завʼязувати "патли". А також критикувала одяг й казала: "Будете присідати всі мільйон разів".

"Якщо до вас не доходить через слово, коли вас просять, то дійде через біль у руках і ногах. У нас територія велика, прибирати є за ким", – чути на записі.

7 березня до гімназії прийшли понад сто батьків, які вимагають в управління освіти відсторонити директорку від виконання обов'язків, а згодом й звільнити її. 

Вони вимагають звільнити директорку через дії поліцейської, яка ймовірно під час виховної бесіди погрожувала дітям. В управлінні освіти планують розпочати перевірку щодо дій керівництва. Водночас директорка закладу вважає, що підстав для її звільнення немає.

Батько шестикласника Олександр вважає, що поведінка поліцейської та директорки може вплинути на психологічний стан дітей.

"Дитина може мати психологічну травму. Я вважаю, що це не є нормальним. Якщо дитина не знає, що таке прикметник, то її треба навчити, а не говорити їй, щоб присідала 40 чи 100 разів. Такою була поведінка поліцейської – це чути на записі. Директорка працює понад 30 років, у неї мають бути навички спілкування з дітьми", – каже Олександр.

Восьмикласниця Анна розповідає, що до її класу було упереджене ставлення – вчителі іноді відмовлялися проводити уроки. За її словами, в понеділок поліцейські перевіряли рюкзаки учнів. Водночас були без форми та не показали жодного документа.

"У середу почали опитувати. За одну неправильну відповідь ми присідали 10 разів. Я не присідала, бо була хвора. Один хлопець простояв у планці 10 хвилин, поки ніхто не відповість правильно", – каже дівчина.

В управлінні освіти планують провести перевірку
Наразі в управлінні консультуються з юристами щодо того, чи можна відсторонити директорку з посади на період службового розслідування.

"Є ймовірне порушення прав дітей. Я впродовж трьох годин розмовляла з батьками. Вони кажуть, що побоюються за життя та здоров'я дітей, якщо вони будуть перебувати в закладі. Це їхня позиція", – каже Ткачук.

Водночас Ткачук досі не змогла обговорити ситуацію з керівництвом закладу, оскільки директорка відповідає їм, що має бути на уроках.

"Я зачекаю, щоб з нею поспілкуватися, бо хочу почути також і її сторону. Також будемо звертатися від управління освіти до правоохоронців, щоб вони кваліфіковано оцінили дії та вчинки, які вчора відбулися у закладі", – каже Ткачук.


Виховні бесіди з поліцією організували для учнів 5 та 8 класів через доповідні записки класних керівників. Зокрема, один з вчителів скаржився на неодноразове приниження з боку учнів. Зокрема, йшлося про погану поведінку учнів або їхню відсутність на уроках, а також образливу лайку. Про це у коментарі Суспільному розповіла директорка гімназії Віра Сопетик.

"Діти приходять на уроки без домашніх завдань, зошитів та підручників. Спільні збори з батьками не дали результатів. Батьки вірять дітям, що їм не задають домашніх завдань й, що іноді вчителів не було на уроках. Одна мама нам сказала: "Що я можу з ним зробити? Робіть, що хочете", – каже Сопетик.

Директорка була частково присутня на одній із зустрічей. Каже, коли побачила як діти присідають, сказала їм зупинитися – це зробили не всі. За словами Сопетик, дітей не принижували й насилля не було. Також вважає, що підстав для її звільнення немає.

"Якщо їх змусили поприсідати, не бачу у цьому нічого страшного. Вони на фізкультурі так само бігають і присідають. Не бачу великої провини, щоб писати заяву на звільнення. Маємо знайти порозуміння з батьками. Ми хочемо допомогти їм виховати гідних людей, але обов'язок батьків подивитися з чим дитина йде до школи", – каже директорка.

Правоохоронці розпочали службове розслідування щодо поліцейської
Ввечері, 6 березня, у соцмережах поліція виявила допис, в якому стверджувалося про ймовірні неправомірні дії поліцейської щодо учнів однієї з гімназій Чернівців. Про це Суспільному повідомила речниця нацполіції області Кароліна Маришева.

Наступного дня батьки дітей звернулися до районного управління поліції щодо можливих неправомірних дій керівництва гімназії та працівниці поліції.

Зараз у поліції перевіряють інформацію, про яку йшлося у дописі, та звернення батьків. Щодо поліцейської розпочали службове розслідування.

 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews