Альона Чорна

Альона Чорна

журналістка, регіональна представниця Інституту масової інформації в Чернівецькій області

“Хочеться зробити більше для нашої спільної перемоги”. Як чернівецькі медійники допомагають закривати збори для військових

28.03.2024 17:00   Джерело: CvNews
Автор : Альона Чорна

З початку повномасштабного вторгнення донати та закриття зборів для військовослужбовців стали невіддільною складовою життя українців. Та з кожним днем великої війни прохання про підтримку важливих зборів зросли в тисячі разів.

Закривати запити стало складніше. Зокрема й через те, що майже у кожній українській родині є рідні, родичі чи друзі, які захищають Україну від агресора та потребують фінансової підтримки. Величезна роль у залученні авдиторії незмінно залишається за медійниками, які є рушійною силою не тільки в інформуванні суспільства, а й об’єднанні заради спільної перемоги. Про інформаційну підтримку та допомогу у закритті життєвонеобхідних зборів спілкуємося з чернівецькими медійниками Аллою Подлєсною, Галиною Олійник, Сергієм Зарайським, Олександрою Рацою, Віталієм Ковальським, Вадимом Пелехом та Олегом Сірманом. 

Після сюжету Суспільного закрили збір на 900 тисяч гривень 

Нещодавно на Суспільному Чернівці вийшов сюжет про отця УГКЦ Василя Гасинця, який, щоб закупити для військових FPV-дрони заборгував на той час 900 тисяч гривень. Та вже за кілька днів після виходу матеріалу, борг не тільки вдалося закрити, а й накопичити певну суму на закупівлю наступної партії “пташок”. У коментарі Суспільному отець Гасинець розповів, що відразу після виходу сюжету, йому зателефонував Борислав Береза й попросив дозволу створити банку. Сказав: “Ми допоможемо покрити ваш борг”. Й зробили це через телеграм-канал “Березовий сік”. 

Скриншот публікації Суспільне Чернівці

 

У коментарі представниці ІМІ головна редакторка Суспільне Чернівці Алла Подлєсна розповіла, що отця Василя Гасинця часто запрошують на Суспільне як лідера громадської думки: “Спочатку ми хотіли зробити історію про те, як отець після втрати дружини продовжує допомагати армії, розповісти як він переживає цей важкий час. Однак про дружину він не готовий був говорити, тому нам потрібно було обрати іншу тему розмови. В одному з дописів побачили, як отець Гасинець написав про придбання дронів та великий борг, який потрібно погасити. Вже тоді мене здивувало, що людина може купити в борг 20 дронів, навіть не знаючи як швидко збере таку велику суму коштів та поверне її. Це для мене було показником самопожертви. Тому ми з редакцією вирішили розповісти цю історію. Наша журналістка  Вікторія Дмитрієва поспілкувалася з отцем. Тоді виявилося, що борг за дрони вже дуже великий. На момент запису сюжету ця сума становила 900 000 гривень. У розмові отець розповів, що спілкується з військовими й розуміє наскільки важливими у боротьбі є дрони. Пригадую він сказав: “Чим більше дронів, тим менше ми возимо полеглих”. Також поділився, що хоче купити ще десятку. Ми сподівалися, що люди побачать цей сюжет та будуть більше допомагати. Але очікувань, що закриють повністю цей борг, у нас не було. Проте, вже за кілька днів, ми дізналися, що після виходу сюжету та його поширення вдалося повністю закрити борг. Також у телефонній розмові отець Василь розповів, що завдяки нашому сюжету суттєво збільшилася кількість донатів на картці. Тож саме завдяки цьому, він замовив наступні кілька дронів для військових”, – каже Алла Подлєсна.

Великий збір на антидронову рушницю

Один із великих зборів організувала та провела у 2023 році журналістка “Молодого буковинця” Галина Олійник. Завдяки великій наполегливості медійниці, підтримці редакції та багатьом небайдужим – вдалося зібрати 400 000 гривень, за які придбали для 115-ї бригади  антидронову рушницю та інші необхідні речі. 

– У час війни багатьом здається, що робиш недостатньо, це сильно мучить й хочеться допомогти всіма силами військовим, які боронять нас від ворога. Попри те, що ми з колегами постійно донатимо, завжди хочеться зробити більше для нашої спільної перемоги,  – розповідає Галина Олійник. 

Скриншот публікації “Молодого буковинця”

Журналістка каже, що під час спілкування її однокласник Олег Филипчук розповідав скільки  всього потрібно у війську: “І на те все їм треба було десь мільйон. Я сказала, що не обіцяю мільйон, бо я не Притула, але постараюся бодай чимось допомогти. Адже ті кілька сотень гривень, що я задонатила, це звісно було далеко від необхідної суми. Олег сказав, що буде вдячний за допомогу. Мені тоді здалося, що однокласник дещо скептично  поставився до організації великого збору. Та я наскільки хотіла допомогти, що вирішила зробити все можливе. Мою ідею підтримало керівництво, колеги, ми почали просувати цю тему, опублікували на сайті, в газеті, зняли відео. Попросила Олега, щоб з бійцями записали відеозвернення, розказали про потреби. Також від редакції ми пообіцяли розіграш призів”.

Галина Олійник зауважує, що інформацію про збір поширювала у фейсбуці та найбільший ефект дали особисті звернення до багатьох людей: “Я розпочинала свій день з того, що переглядала список друзів, знайомих, думала, хто міг би зробити ще донат. І особисто зверталася. Люди відгукувалися та поповнювали банку Олега. До збору долучилася також вся наша редакція і друкарня, ми зібрали разом десь 80 тисяч гривень. Водночас я звернулася й до місцевих музичних гуртів, співачки Катерини Бужинської, з проханням записати невеличке відео та сказати кілька слів на підтримку збору. Митці підтримали мою ідею. Так крок за кроком відбувався збір, однак до 400 000 нам не вистачало кілька десятків тисяч гривень, які ніяк не могли зібрати. Тоді наш керівник звернувся до одного підприємця, який поповнив збір на 70 тисяч. Так спільними зусиллями вдалося зібрати 400 000 гривень, за які військові купили антидронову рушницю та інші потрібні речі”, – розповідає журналістка.

Медійниця зауважує, що дуже багато людей не залишали свої контакти, коли поповнювали банку. Саме через це не вирішили не проводити розіграш призів. 

За словами Галини Олійник наразі редакція “Молодого буковинця” інформаційно підтримує збір на запчастини до FPV-дронів, які збирає чернівчанка Віолетта Олійник: “Багато людей підтримали волонтерку і вона змогла закупити необхідні запчастини. Віолетта майстерно вміє збирати дрони, вони якісно працюють, про що ми знаємо від військових”.  

Журналістка зауважує, що надають інформаційну підтримку й для багатьої інших зборів. Головне – це має бути перевірена інформація. 

“Тисяча й один донат”

В.о. головної редакторки МА АСС Олександра Раца розповідає, що збори на потреби військових чи волонтерів стали вже невід'ємною частиною життя журналістів: “При поширенні зборів ми орієнтуємося перш за все на достовірність, найчастіше це інформація від наших родичів, друзів, знайомих, або наших колег, які боронять країну від агресора. Також протягом року ми спільно з Радіо 10 працювали над проєктом "Надійний Тил", героями якого ставали волонтери Буковини. Їм постійно потрібна підтримка медійна, фінансова, потрібна фізична допомога. То ж ми також активно їх підтримували”, – каже редакторка. 

Скриншот публікації МА АСС

 

Програмний директор Радіо 10 Віталій Ковальський додає, що редакція завжди підтримує перевірені збори та долучається до них як партнери: “Ми часто допомагаємо у різних зборах для військових, вкладаємо власні кошти, підтримуємо наших військовослужбовців на фронті напряму. Всі, кому особисто збирав, допомагав раніше – це друзі, або колеги. Їхні запити закриті. Декого по декілька разів. Щодо привернення уваги – то з цим справді непросто, бо кількість мобілізованих друзів, знайомих у всіх збільшилася і всі концентруються на тих, за кого серце болить більше. Хоч болить воно й за всіх”.

Віталій Ковальський зауважує, що в радіоефірі є спеціальна рубрика – “Тисяча і один донат”, де йдеться про різні збори та важливість спільної допомоги для військових. 

Спільними зусиллями задля перемоги

Минулого року інформаційний портал БукІнфо за інформаційної підтримки телеканалу С4 організували великий збір коштів на придбання автомобіля підвищеної прохідності для потреб однієї з мінометних батарей 2-го батальйону “Фенікс”.

Фото БукІнфо

Керівник інформаційного порталу БукІнфо Сергій Зарайський розповів, що редакція завжди надає інформаційну підтримку перевіреним зборам коштів для військових, також журналіст сам постійно донатить:

“Спільними зусиллями можна закривати навіть великі збори. Впродовж 10 днів нам вдалося зібрати необхідну суму та придбати автомобіль для мінометників підрозділу Нацгвардії. Раніше ми вже проводили збір та придбали з Англії автомобіль для мінометників, однак ту машину розбив ворожий FPV-дрон. І терміново потрібно було знайти та купити іншу. Радий, що спільними зусиллями нам вдалося це зробити та допомогти військовим”, – зауважує Сергій Зарайський. 

Директор телеканалу ТВА Вадим Пелех розповідає, що редакція постійно надає інформаційну підтримку перевіреним зборам.

Скриншот сюжету TVA

“Завжди допомагаємо чим можемо, робимо сюжети, публікації, розміщуємо у соціальних мережах. Так про один із зборів для бійця зробили сюжет, потім дали на рекламу, щоб розширити аудиторію й такий підхід дав дуже хороший ефект. Також розповідаємо про різні соціальні ініціативи. Нещодавно долучилися до збору про борг за дрони, які для наших військових придбав отець Василь Гасинець.  Це взагалі один з прикладів того, як українці можуть вкотре об’єднатися вкотре та разом допомогти. Це велика мотивація для інших донатити”, – каже Вадим Пелех. Медійник додає, що журналісти ТВА  розповідають також й про роботу благодійних фондів, зокрема українську діаспору у Німеччині та як вони купують й відправляють для ЗСУ автомобілі: “Волонтери запропонували й нашим медійникам поїхати, відтак ми зробили серію матеріалів про волонтерський рух в Німеччині. Тепер подібне плануємо зробити у Румунії, хочемо візуалізувати цю роботу, адже волонтерські справи також потребують інформаційної підтримки”.

Збір до 10-ї річниці радіостанції “Буковинська хвиля 100.0 FM”

Нещодавно до 10-ї річниці радіостанції “Буковинська хвиля 100.0 FM” колектив медіа оголосив про збір 100 тисяч гривень для Сил спеціальних операцій ЗСУ. Директор радіостанції Олег Сірман розповів, що до ювілею команда радійників вирішила зосередитися на гарній справі.  Відтак команді вдалося за тиждень зібрати потрібну суму: “На цьому етапі це був перший збір організований командою Буковинської Хвилі. Ми хотіли привернути увагу до військових Сил Спеціальних Операцій і тому обрали саме цих військових. Важливим фактором стало те, що ми знайомі особисто з цими військовими і добре розуміли, що їм необхідно. Зібрана нами сума закрила кілька потреб 73-го центру спеціальних операцій”,  – резюмує Олег Сірман та додає, що безпосереднє спілкування з військовими є визначальним фактором у виборі підрозділу для зборів. Адже радійники відразу мають інформацію з перших вуст.

Скриншот публікації ІМІ

Зі свого боку військові запропонували для розіграшу тубуси від зброї, яка наробила чимало клопоту окупантам. Подарунки розіграли серед людей, які задонатили від 500 гривень.

Попри численну кількість зборів, чернівецькі медійники реалізовують різні ідеї для підтримки військових, шукають можливості, вкладають власні кошти й завжди готові підтримати гарну ініціативу заради одного – такої довгоочікуваної й спільної перемоги.

Написання цього блогу стало можливим завдяки підтримці американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю ГО ”Інститут масової інформації” та необов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews