Емма Антонюк

Емма Антонюк

журналістка, проєкт "Палає"

Я не ворог Марії. Марія не ворог мені

29.03.2024 16:25   Джерело: CvNews
Автор : Емма Антонюк

Глянула фрагмент інтервʼю Христини Соловій у Маші Єфросиніної, де була суперечка про мову.

Маша Єфросиніна сказала, що:

«Масовий перехід на українську трапився б, якби не вторгнення. Просто пізніше».

Це неправда.

Ціна цього повільного переходу - маргіналізація українців, які тоді ще не бачили ракет, але вже бачили у всьому російському загрозу. Кожна правка в законі про мову давалась через опір, мітинги, скандали з ОПЗЖ та адептами «какая разніца». Нас маркували вередливими, скандалістами і тими, хто розділяє країну. Ну бо ж не язык її розділяє. Це завжди була мова. І це завжди був наш біль, наша боротьба, і наше биття головою об стіну «і так поймут».

Маша Єфросиніна та Христина Соловій. Фото instagram.com/soloviyka

Те, що Маша описує, як гармонійний процес, зсередини відчувалось як пекло. Російська пропаганда, повні зали на шифутінскіх та російськомовний контент від українських селеб сильніші, ніж «лагідна українізація». Яка не була лагідною, для людей, котрі розуміли, хто і навіщо русифікував цілі покоління українців. Когось лагідно з бастою, когось жорстоко із сибірськими нарами.

Єфросиніна також зачепила тему публічної комунікації своїх зі своїми. Майже два роки тому я записала відео, в якому апелювала її заявам про питання української мови, яке цитую Марію «не несет на себе решающий функционал». Життя майбутніх людей на цій землі - це все-таки «решающий функционал». Опираючись на історію моєї країни і на досвід мільйонів українців без контенту, часто освіти та майже всюди сервісу українською, цей функціонал взагалі заобрійний.

Емма Антонюк і Маша Єфросиніна. Колаж "Сьогодні"

Маша Єфросиніна своя. Дуже цінна, попри речі, з якими я не згодна. Через майже два роки після цього відео я зрозуміла, скільки болю вона мусила прожити через моє звернення. Я сподіваюсь, що колись настане час взаємності і Марія так само зрозуміє, скільки болю відчуває кожна людина в Україні, яка має звичайні мовні потреби вкупі зі знанням історії російських геноцидів.

Я не ворог Марії. Марія не ворог мені. Те ж саме можна сказати про всіх українців, незалежно від їхньої мови спілкування. У нашого протистоянні єдина причина - експансія рф. У нас спільна травма. І майбутнє теж спільне. Якою мовою ми говоритимемо у цьому майбутньому залежить від того, чи вдасться росії втілити свій план.

https://www.instagram.com/emmocean/

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews