Чернівецькі парки оброблять від кліщів: чим і коли (ВІДЕО)

12.04.2024 21:29   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

У понеділок, 15 квітня, у Чернівцях планують обробляти парки імені Шевченка та Жовтневий від кліщів. Через це впродовж двох днів чернівчанам радять утриматися від відвідування парків.

Про це повідомили на Facebook-сторінці міського Департаменту інфраструктури та благоустрою.

За інформацією департаменту, парки оброблятимуть акарицидною отрутою, яка є безпечною для людей. Втім, 15 та 16 квітня парки радять не відвідувати. Особливо це стосується дітей, людей з тваринами та тих, які мають алергію.

Водночас, у разі дощу, обробку парків відтермінують.

 

Скільки випадків хвороби Лайма в області

Цьогоріч за три місяці зафіксували дев'ять випадків інфікування хворобою Лайма, що на два більше, ніж у 2023 році. Лікарка-епідеміолог Наталія Захарюк у коментарі Суспільному розповіла, що в усіх випадках зверталися люди, яких, ймовірно, вкусили торік.

- У деяких людей проявляються й ранні ознаки хвороби, наприклад, почервоніння, але вони все ж пов'язують це з минулим роком. Можливо, не бачили або не помічали укусів цьогоріч. Також вони могли кілька місяців звертатися до лікарів, але не могли з'ясувати, що у них, – вже під час лабораторних досліджень підтвердили хворобу Лайма, – каже Захарюк.

Загалом епідеміологи фіксують зростання кількості випадків інфікування. Наприклад, торік було 149 випадків, а у 2022 році — понад 110. Найбільше інфікованих реєструють у Чернівцях.

Де та коли найчастіше кусають кліщі

За словами Захарюк, багато укусів виявляють після відвідувань парків Чернівців. Також після поїздок на дачі, до річки або лісу. Торік ріст звернень почався у травні – 13 випадків, у серпні фіксували 28 випадків, а з вересня статистика почала спадати.

- Коли люди відвідують ліс чи приходять з дачних ділянок, то мають себе оглянути на наявність кліщів. Бо чим менше перебуває кліщ на тілі, тим меншою є вірогідність інфікування хворобою Лайма, – розповідає епідеміологиня.

Що робити, якщо вкусив кліщ

Якщо людина помітила укус й змогла зняти кліща впродовж однієї-двох годин, то навіть, якщо кліщ інфікований, ймовірність захворювання є меншою. Якщо кліщ перебуває в тілі людини, вона може мати температуру, а також від 3 до 30 днів відчувати слабкість.

Характерним симптомом хвороби Лайма є почервоніння діаметром 5-6 сантиметрів від місця укусу, яке має форму овалу.

Людина може звернутися до сімейного лікаря або інфекціоніста, які направлять епідеміологам термінове повідомлення про підозру на хворобу Лайма або інше захворювання.

Також людина може самостійно звернутися в лабораторію обласного центру контролю та профілактики хвороб на вулиці Гакмана, 7, де визначать, чи був кліщ інфікований хворобою Лайма.

Такі дослідження – платні.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews