«Картопляний рак» нищить чернівецьку картоплю! (Фото)

21.01.2018 07:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

На Буковині через «картопляний рак» ввели карантин. Зокрема, 18 січня у Сторожинецькому районі Чернівецької області запроваджено карантин через рак картоплі. Про це повідомила Держпродспоживслужба.

За розпорядженням Сторожинецької міської ради карантинний режим у місті Сторожинець запроваджено на площі 0,05 га.

Рак картоплі ушкоджує практично всі органи рослини у зв'язку з чим зменшує її врожайність на 80-99%. Проникнення й розвиток збудника раку викликає в ураженої рослини посилене розростання тканин епідермісу у вигляді ракових наростів гофрованої або паршеподібної форми. Уражуються бульби, столони, рідше стебла і листки. Корені не уражуються. Найбільш типовою ознакою хвороби є утворення наростів на органах рослин. На бульбах у ранній фазі розвитку зараження поширюється по всій поверхні. Пізніше ракові нарости з’являються переважно навколо вічок.

Основним джерелом інфекції раку картелі є уражені бульби і заражений грунт. Поширюється збудник хвороби переважно бульбами, коренеплодами і цибульками, які виросли на заражених ділянках. До овочів можуть прилипати грудочки землі, в якій є спочиваючі спори. Можливе також поширення патогена з гноєм, оскільки спочиваючі спори, пройшовши через травну систему тварин, залишаються життєздатними. 

На пошкоджених хворобою територіях фахівці рекомендують дотримуватись усіх агротехнічних заходів вирощування. Перешкоджає поширенню хвороби вирощування ракостійких сортів. 

За матеріалами Держпродспоживслужби.

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

null
Фото з мережі Інтернет

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews