Проблем із хлібом на Буковині немає

20.09.2018 22:43   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Про підсумки збирання ранніх зернових, цінову ситуацію на внутрішньому ринку зерна повідомив під час прес-конференції заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Богдан Бойчук.

За його словами, на сьогодні в області, відповідно до структури посівних площ із урахуванням розміщення сільгоспкультур в сівозміні щорічно висівається від 120 до 130 тис.га зернових та зернобобових культур у всіх господарствах. Щорічний валовий збір із зазначених площ складає майже 600 тис. тонн зерна при середній урожайності 42-52 ц/га. З них озимої пшениці сіється на площі 37-45 тис. га, валовий збір складає 280-320 тис. тонн з площі.

Нині озимої пшениці зібрано з площі 41,6 тис. тонн, її урожайність, порівняно з минулим роком, на 8 центнерів/га нижча, валовий збір склав 262 тис. тонн.

«Недобір врожаю виник внаслідок несприятливих погодних умов у період збору (червень-липень 2018 року), зокрема, затяжних дощів, через що аграрії не змогли зібрати зернові культури, дощі вимили клейковину, і маємо, відповідно, нижчі класи зерна, порівняно з минулим роком. Тобто, на сьогодні маємо недостатню кількість продовольчого зерна в області», - зазначив Богдан Бойчук.

За оперативними даними, у суб’єктів господарювання області наявні 50 тис. тонн продовольчого зерна.

Для формування помольних партій має бути зерно 2- 3 класу, а в області впродовж останніх 15 років склалося так, що воно виробляється в недостатній кількості. Склалася тенденція, що в середньому 8-12 тис. тонн продовольчого зерна переміщується в область, в залежності від урожаю.

В поточному році також потреба агроформувань області на проведення комплексу весняно-літніх та осінньо-польових робіт складає в середньому 9,2 тис, грн., що на 1,6 тис.грн. більше, ніж торік. Це зумовлено здорожчанням паливно-мастильних матеріалів, мінеральних добрив, засобів захисту рослин та збільшенням заробітної плати.

Щодо цінової ситуації на внутрішньому ринку зерна, ціна на зерно другого класу озимої пшениці складає 6100 грн./тонну; 3 класу  – 5900 грн./тонну; 4 класу – 5750 грн./тонну; 5 класу – 5700 грн./тонну; 6 класу – 5600 грн. Посадовець зазначив, що для забезпечення регіональних потреб населення області щорічно є потреба у 64 тис. тонн продовольчого зерна, разом з тим, нині у суб’єктів господарювання області є 48-50 тис. тонн зерна, що є недостатнім.

Відповідно, обласною державною адміністрацією було направлено два листи до ПАТ «Аграрний фонд» та Мінагрополітики щодо переміщення 2 тис. тонн борошна вищого та першого ґатунку в область та з листопада цього року – 7 тис. тонн продовольчого зерна другого та третього класу. Це дасть змогу забезпечити хлібопекарські підприємства сировиною для їх стабільної роботи.

«Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації постійно здійснює моніторинг даної ситуації в області, і можу запевнити, що наразі проблем з виробництвом хлібобулочних виробів та хліба масового вжитку в області немає, - наголосив заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації. – Також крім власних запасів борошна, в область завозиться сировина з сусідніх Тернопільської, Івано-Франківської, Віннницької областей, а також готова продукція».

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews