Що буковинцям варто знати про кір?

27.02.2019 22:12   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

В Україні триває спалах кору з 2017 року. За цей час більше 73 000 людей у різних регіонах України захворіли на кір. Унаслідок хвороби померло 28 людей. Головна причина спалаху – велика кількість нещеплених людей від кору.

Кір – надзвичайно заразний і дуже швидко передається від хворої людини до здорової під час кашлю, чхання (повітряно-крапельним шляхом). Вірус кору може жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Від кору захищає лише специфічний імунітет, який формується завдяки вакцинації. 

Кір спричиняє серйозні ускладнення, такі які: пневмонія, інфекція органів слуху (середнього отиту), запалення мозку (енцефаліту), а також до інвалідності та смерті.

Ліків від кору не існує. Тобто специфічного лікування від кору немає, лікують тільки від симптомів. Проте захворюванню можна запобігти – вакцинуватися, це єдиний надійний захист. Сьогодні існує високий ризик захворювання на кір не тільки серед нещеплених дітей, а й серед підлітків та дорослих, що не хворіли раніше і не робили щеплення. (У дорослих кір зазвичай має набагато тяжкий перебіг). Щеплення проти кору проводиться уже понад 50 років, за ці роки вакцинація зарекомендувала себе як безпечний та ефективний спосіб профілактики. Щеплення 2-ма дозами вакцини захищають від кору. Вакцина проти кору безпечна, в Україні застосовують вакцини «Пріорикс»/ Priorix (виробник Бельгія) та «M-M-RII» (виробник США). Обидві вакцини гарантовані державою безоплатно в рамках Національного календаря профілактичних щеплень.

Детальніше читайте за посиланням.

За матеріалами ЧОДА.
 
null
 
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews