Про які професії мріють школярі на Буковині?

04.09.2019 07:14   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У вересні майже 400 дев’ятикласників Буковини долучаться до другого етапу проекту служби зайнятості «Обираємо професію разом». На них чекають екскурсії на підприємства, у навчальні заклади та поглиблена профдіагностика.

В рамках проекту кваліфікований профорієнтатор впродовж двох років супроводжує  школярів з  8 по 9 клас. На першому етапі учні вчаться розрізняти що таке професія, спеціальність та кваліфікація, знайомляться з світом професій, потребами ринку праці. З дітьми проводять початкове тестування, за яким визначають сферу їхніх професійних інтересів, а також опитування на виявлення профорієнтаційних проблем. Після цього з дітьми та батьками проводяться індивідуальні консультації.

Другий етап практичний: фахівці служби зайнятості організують професіографічні екскурсії, школярі відвідають професійно-технічні та вищі навчальні заклади, знайомляться із специфікою роботи підприємств. Обов’язковим елементом є поглиблена профдіагностика, яка передбачає детальне визначення професійних інтересів, схильностей, здібностей та професійно важливих якостей.  

«Згідно з опитуванням, більшість восьмикласників мають намір обрати професію за порадами батьків, або ж обирають популярні професії. Фахівці за допомогою різних тестувань допомагають дітям визначитися з професією із врахуванням власних можливостей, бажань та запитів ринку праці. Є діти, які мріють стати «кухарем з перспективою стати шеф-кухарем у власному ресторані», «слюсарем з ремонту автомобілів, бо вже допомагають в цьому батькам». За результатами анкетування школярі – учасники проєкту планують стати кухарями, перукарями, автослюсарями, психологами, програмістами та перекладачами», - зазначає директорка Чернівецького обласного центру зайнятості Любов Кожолянко.

Проєкт розпочався у 2017 році, пілотними обрали дві школи – ЗОШ №14 у м.Чернівцях та Чагорську ЗОШ. У вересні 2018 року учасниками  проєкту стали 16 шкіл Чернівецької області.

За матеріалами ЧОДА
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews