Як буковинцям вберегтися від гострих кишкових інфекцій?

27.10.2019 21:11   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Гострі кишкові інфекції – одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо, у дітей, - кажуть в ДУ «Чернівецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України». Зазвичай гострі кишкові інфекції викликані бактеріями чи вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через споживання зараженої їжі, вживання зараженої води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.

Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо, яйця, непастеризоване молоко, морепродукти), немитих фруктах та овочах.  

Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій – слабкість, підвищення температури, біль у животі, нудота і діарея. При перших симптомах необхідно звернутись до лікувально-профілактичного закладу.

Щоб вберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій необхідно вживати лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, купатися у безпечній воді та  дотримуватись 5 кроків до безпечнішої їжі.

5 кроків до безпечнішої їжі

  1. Підтримуйте чистоту:
  • мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
  • мийте руки після відвідування туалету;
  • вимийте і продезінфікуйте всі поверхні і кухонне приладдя, що використовується для приготування їжі;
  • захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин. 
  1. Відокремлюйте сиру їжу від готової:
  • відокремлюйте сире м’ясо, птицю і морепродукти від інших харчових продуктів;
  • для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
  • зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
  1. Ретельно готуйте їжу:
  • ретельно прожарюйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і морепродукти;
  • доводьте страви до кипіння, щоб переконатися, що вони готувалися при щонайменше 70°С;
  • сік м’яса чи птиці при приготуванні повинен бути прозорим, а не рожевим;
  • ретельно підігрівайте приготовану їжу.
  1. Зберігайте їжу при безпечній температурі:
  • не залишайте приготовану їжу при кімнатній температурі більш ніж на 2 години;
  • зберігайте приготовані страви гарячими (60°С) аж до подачі до столу;
  • не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
  • не розморожуйте продукти при кімнатній температурі.
  1. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
  • використовуйте чисту або очищену воду;
  • обирайте свіжі і незіпсовані продукти;
  • ретельно мийте овочі і фрукти, особливо, якщо вживатимете їх сирими;
  • не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
За матеріалами ЧОДА
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews