Повідомлення про віялові відключення на Буковині - брехня: обленерго

26.01.2022 11:00   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

У деяких ЗМІ швидко поширюється брехлива інформація щодо віялових відключень в Чернівецькій області. У повідомленні ніби-то з підтвердженням офіційних державних установ та міністерств вказано населені пункти області, локації енергообладнання, що з першого погляду здається на правду.

Пресслужба АТ «Чернівціобленерго» спростувала цю інформацію. Наразі про віялові відключення не йдеться, відбуваються тільки планові та аварійні.

Планові відключення електроенергії та віялові – дві великі різниці

*планові відключення – для щоденних планових робіт в електромережах;

*аварійні відключення – трапляються внаслідок непередбачуваних обставин;

*віялові відключення, – які ми пам’ятаємо з 1990-х років і з приводу яких сьогодні розганяється паніка серед населення. 

 Отже, щодо планових відключень

Обленерго виконує тимчасове знеструмлення електрообладнання для здійснення планових робіт, пов’язаних із ремонтом устаткування, модернізацією електромереж, підключення нових споживачів. Зауважте, що роботи з капітального чи поточного ремонту електрообладнання під напругою виконати неможливо!

Для цього існують планові відключення споживачів від електропостачання.

Адреси, дати, години і тривалість планових відключень, а також які види робіт виконує Обленерго за тим чи іншим об’єктом розміщенні на сайті http://oblenergo.cv.ua/ у рубриці Відключення. Про планові відключення регулярно повідомляють ЗМІ, є інформація у соціальних мережах.

Крім того, про планові відключення працівники Обленерго додатково і завчасно повідомляють об’єктам критичної інфраструктури, медичним, освітнім, соціальним закладам, виробничим підприємствам, юридичним споживачам, приватним підприємцям та іншим абонентам.   

Що таке віялові відключення?

Віялові вимкнення – це почергові відключення споживачів від електромережі для зменшення навантаження на енергосистему. Запроваджуються віялові вимкнення зазвичай у пікові години навантаження відповідно до графіку для населення і проводяться регулярно у визначені години доби (включно у вихідні та святкові дні).

Якщо в Україні будуть запроваджені віялові відключення, таке рішення буде ухвалене на найвищому рівні і графіки таких відключень будуть оприлюднені завчасно. 

Наразі жодних віялових відключень немає. Проте провокатори (у тому числі політики) маніпулюють цим питанням і навмисно вносять паніку серед населення.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews