Чернівцігаз потрапив до переліку компаній, які можуть відключити від газопостачання через борги

06.11.2022 22:01   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Сумарний їх борг за газ, відібраний на власні виробничо-технологічні потреби, перевищив 4,4 млрд грн. 

Газопостачальна компанія "Нафтогаз України", дочка НАК "Нафтогаз України", вимагає відключити від газопостачання вісім облгазів: Дніпрогаз, Дніпропетровськгаз, Луганськгаз, Харківгаз, Харківміськгаз, ЧернівцігазМелітопольгаз і Маріупольгаз. 

Уряд ще в березні 2022 року зобов’язав "Нафтогаз" постачати природний газ виробникам тепла, обл- та міськгазам у рамках покладення спеціальних обов’язків. Облгази доставляють газ споживачам, і в процесі відбирають газ із системи на власні виробничо-технологічні потреби, неважливо — є в них самих договір із постачальником чи немає.  

Вісім облгазів не змогли укласти договір з "Нафтогазом" на спеціальних умовах. За законом, без підписаного договору облгази автоматично стали клієнтами резервного постачальника газу — постачальника "останньої надії" (ПОН), тієї ж ГК "Нафтогаз України", проте за вищою ціною газу. В результаті, сумарний борг цих облгазів за газ, відібраний на власні виробничо-технологічні потреби, перевищив 4,4 млрд грн. станом на  1 листопада.  

Керівник ГК "Нафтогаз України" Сергій Беляєв звернувся до Оператора ГТС України з вимогою через борги виключити облгази з реєстру ПОН, а отже — позбавити останнього законного способу отримувати газ. Після цього Оператор ГТС має або спробувати відключити облгази (що незаконно), або дозволити свідому крадіжку газу із системи (теж сумнівно з погляду закону).  

Наразі в списку, наданому ГК "Нафтогаз України", вісім обл- і міськгазів із прострочкою погашення боргу. При чому, за іронією частина цих облгазів знаходяться під безпосереднім керівництвом "Нафтогазу України". Який облгаз заборгує достатньо, щоб "Нафтогаз" подав на відключення його і всіх його споживачів — питання часу. 

За матеріалами buknews.com.ua

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews