Сотня лебедів-шипунів повернулася на зимівлю до озера у громаді на Буковині (ФОТО)

14.01.2023 15:54   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

На озеро у село Чортория Чернівецької області повернулась на зимівлю сотня лебедів-шипунів. Їх підгодовують кукурудзою. Також лебедів можуть підгодовувати всі охочі.

Про це Суспільному сказав голова Брусницької громади Василь Шемчук.

За його словами, цьогоріч на зимівлю прилетіло менше лебедів, ніж торік. Птахів підгодовують кукурудзою. Корм купили за гроші з бюджету громади. Працівники сільради приносять корм на озеро через день, каже Василь Шемчук.

Лебеді прилітають зимувати у Чорторию, оскільки через теплі підземні течії вода у місцевому озері не замерзає при сильних морозах. Через паводок та посушливе літо у 2021 році озеро обміліло, тому там довелося поглиблювати дно. Тому у водоймі зменшилася кількість водоростей, які є природною їжею для птахів.

Годувати лебедів хлібом не можна, оскільки це може призвести до хвороб та загибелі птахів. Лебеді зазвичай харчуються водоростями, молюсками, маленькою рибою, поживністю з дна. Якщо такої немає, можна підгодовувати крупами, зокрема геркулесом, кукурудзою, горохом, перловкою та пшеницею. Але крім цього, у раціоні мають бути трав'яні гранули, терті овочі та зелень. Про це Суспільному розповіла орнітологиня Вікторія Гусарова.

На озері у громаді на Буковині зимує сотня лебедів-шипунів
Лебеді в Чорториї. Фото Суспільне Буковина
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews