Що не так з тарифом на водопостачання у Чернівцях (ІНФОГРАФІКА)

26.01.2023 08:46   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців
Тариф на воду зазвичай спричиняє жваві обговорення та багато негативу. Все тому, що бракує розуміння, скільки, що і чому.
 
Про все по черзі розповідають фахівці КП "Чернівціводоканал".
 
Розпочнемо з того, що наразі діє тариф, який державний регулятор (НКРЕП) встановив ще 1 січня 2022 р. В тариф закладаються різні складові, як то електрика, зарплата, реагенти, паливо і т.д. Вартість цих складових була актуальна саме на початок минулого року, але аж ніяк не тепер.
 
Дивимося детальніше на складові тарифу. До прикладу, середньозважена вартість реагентів, які використовуємо для очистки та знезараження води, закладена у розмірі 19,11 тис грн за тонну. Водночас фактична їх вартість – 34,4 тис грн за тонну. Відчуваєте різницю? Закладена у майже два рази менша ціна, ніж реальна, ринкова. В абсолютних цифрах – це плюс сім мільйонів грн на рік, непередбачених в тарифі, для покриття витрат на очистку води.
 
Левова частка різниці між тарифом та фактичними витратами утворилася через зміну цін на електроенергію. У тарифі закладено 3,54 грн/кВт, а реальна ціна – 4,36 грн/кВт, що дає різницю в понад 32 млн грн на рік. І таких невідповідностей чимало, загалом різниця у витратах сягає понад 50 млн грн.
 
Ось і виходить, замість капітально замінювати мережі – ми просто латаємо дірки. Замість розвитку водного господарства – змушені закривати різницю між витратами та проплатами, просити допомоги з міського бюджету. І все через економічно необґрунтований тариф, якого змушені дотримуватися.
 
 
На зображенні може бути: одна або кілька осіб та текст «що не TAK 3 тарифом HA водопостачання 14,93 rpH за M3 (без пдв) середньозважена вартсть PEAΓEHTIB закладено тариф 19,11 тис грн/т фактична цина 34,4 тис грн/т +80% вартсть електроенерг закладено тариф 3,54 грн/квт фактична ціна 4,36 грн/квт +23% середньозважена вартсть паливно-мастильних матеріалів закладено y тариф 23,25 грн/ð фактична цина 48,19 грн/ð +107%»
 
 
 
 
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews