Як виглядатиме Центральна площа Чернівців після реконструкції у 2024 році (ФОТО, ВІДЕО)

Міський голова та його заступник розповідають про проєкт

21.03.2023 08:27   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

Нагадаємо, у Чернівцях провели конкурс на кращий проєкт по реконструкції Центральної площі.

Мер міста Роман Клічук розповів про свої враження:

- Ця площа заслуговує виглядати по-європейськи та привабливо! Проєкт вражаючий та масштабний, де поєднано традиції та технології. Ми на шляху до європейського комфорту. Чернівці — місто, яке розвивається та тримає зв’язок з усім світом!
 
Місце пам‘яті заплановано за пам‘ятником Шевченка, і на нього буде проведено додатковий конкурс.
 
 
За проєктом змінять сучасні межі площі — їх повернуть до історичних, пише Суспільне. На думку авторів проєкту, стіну створили для радянської пропаганди, тому її планують забрати. А замість втраченого історичного кварталу зробити об'єм зелених насаджень з дитячими майданчиками.

- У нас є місце пам'яті біля стіни, й обов'язково воно має бути втілене. Ми з переможцями конкурсу почали це обговорювати. Вони вважають, що це має бути предметом іншого конкурсу, більш творчого, — каже заступник Чернівецького міського голови Василь Зазуляк.

У Чернівцях планують реконструювати Центральну площу: який вигляд вона матиме

Також планують перекрити рух для автомобілів й дозволити лише для громадського транспорту. Дерева, які прикривають будівлі, прибрати, аби фасади були відкритими. Також планують перемістити фонтан. 

У Чернівцях планують реконструювати Центральну площу: який вигляд вона матиме
 
Площу планують зробити як першу в Європі інтерактивну з освітньо-розважальними елементами. Зокрема, розширити елементами доповненої реальності — відтворять елементи будівель, яких уже немає, та пам'ятник "Пієта". За словами Зазуляка, креслення пам'ятника не збереглися, відтак відтворити його попередній вигляд не зможуть. Тому планують зробити його у формі голограми.
 
реконструкція централної
 

Також створять артінсталяцію з поєднанням живих рослин, об'ємних дзеркальних полігонів та медіаелементами.

Планують створити лазерний освітньо-розважальний інтерактив для дітей: можна буде створити свій лазерний листок та взаємодіяти з ним.

На фонтані показуватимуть проєкції історичних  об'єктів міста.Під час реконструкції на Центральній площі мають замінити й мережі. Також зроблять ділянку доступною для людей на кріслах колісних — без сходинок та перешкод.

Загалом у конкурсі брали участь 44 учасники. За словами Зазуляка, вдалі елементи інших проєктів також братимуть до уваги.

 
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews