ЄС у співпраці з KfW допомагає покращити водопостачання, водовідведення та очищення стічних вод у Чернівцях

12.08.2023 10:59   Джерело: CvNews
Опубліковано : Ігор Кравців

У рамках Угоди між Європейським Союзом та банком KfW, Чернівці отримають 14,93 млн євро грантових коштів на модернізацію муніципального водного господарства в рамках проєкту «Розвиток муніципальної інфраструктури».

Метою проєкту є покращення інфраструктури водного господарства, в тому числі для зміцнення Чернівців на користь своїх мешканців та як приймаючої громади для внутрішньо переміщених осіб.

Відповідну Фінансову та Проєктно-Імплементаційну Угоду підписано у Чернівцях між KfW, Чернівецькою міською радою та КП «Чернівціводоканал».

- Сьогодні завдяки підтримці Європейського Союзу підписали важливий документ із нашими німецькими партнерами, який дозволить продовжити проєкт, спрямований на вирішення нагальних потреб шляхом співфінансування інвестицій у системи водопостачання та очищення стічних вод у місті Чернівці. Ми щиро цінуємо та дякуємо нашим партнерам за підтримку міста Чернівці, особливо в цей нелегкий для України час на шляху захисту її територіальної цілісності та суверенітету. Підтримка Європейського Союзу, Німецького Уряду та KfW у подоланні викликів, які постали перед нами, є вкрай важливою задля сталого розвитку громади, – зазначив Чернівецький міський голова Роман Клічук.

- Європейський Союз співфінансує модернізацію систем водопостачання, водовідведення та очищення стічних вод в Чернівцях шляхом поєднання коштів ЄС з кредитами KfW, починаючи з 2016 року. Минулого року ми схвалили додаткове фінансування з тим, щоб допомогти місту з терміновими потребами, які пов’язані  з наслідками війни. Сподіваємося, що співпраця в рамках цього проєкту відбуватиметься без перешкод та затримок та принесе користь мешканцям міста, у тому числі внутрішньо переміщеним українцям. ЄС також працює з Урядом України над національною водною політикою, яка є одним з основних компонентів Європейської Зеленої Угоди, оскільки вода має вирішальне значення для регулювання клімату, функціонування екосистем, здоров’я та добробуту людей, а також для стійкості економіки, - каже керівниця відділу програм зовнішньої допомоги «Економічна співпраця, енергетика, інфраструктура та довкілля» Клое Алліо.

- Ми вдячні ЄС за можливість продовжити підтримку наших довгострокових партнерів у Чернівцях, надаючи вкрай необхідне додаткове грантове фінансування, щоб забезпечити важливі інвестиції в інфраструктуру водопостачання та водовідведення міста. Ці інвестиції будуть значною мірою доповнювати інвестиційну програму, яка на даний момент становить приблизно 57 мільйонів євро, що фінансує KfW від імені Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини. Після впровадження цей значний внесок «Команди Європи» принесе користь мешканцям Чернівців протягом наступних десятиліть, – підкреслює керівник відділу міського та регіонального розвитку KfW у Східній Європі, на Кавказі та в Центральній Азії Йєнс Хаген.

Проєкт «Розвиток муніципальної інфраструктури» є продовженням і доповненням попередніх стадій «Проєкту муніципального водного господарства м. Чернівці», а також проєкту «Посилення місцевого самоврядування в Україні», що фінансуються за рахунок кредитних та грантових коштів, наданих Урядом Федеративної Республіки Німеччини.

Проєкт спрямований на наближення систем водопостачання, водовідведення і очищення у Чернівцях до стандартів ЄС, зменшення технічних і нетехнічних втрат води та споживання енергії для перекачування води та сприяння контролю забруднення транскордонних вод.

Як результат, покращена інфраструктура водопостачання та водовідведення буде  доступною для мешканців та внутрішньо переміщених осіб, які проживають на території Чернівецької міської територіальної громади.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews