Як вплине позбавлення військового ПДФО місцевого бюджету на життя чернівчан

18.11.2023 19:14   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Верховна Рада ухвалила закон, що передбачає передачу податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) з зарплати військовослужбовців і поліцейських не в місцеві бюджети, а у спеціальний фонд держбюджету.

Голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа ("Слуга народу") розповіла, що закон передбачає перерахування "військового" ПДФО до держбюджету з першого жовтня 2023 року і до 31 грудня року, в якому закінчиться воєнний стан.

Таким чином у 2024 році планують скерувати на потреби оборони додатково 96 мільярдів гривень, пише "Молодий буковинець".

"Будемо здавати в оренду комунальну землю і приміщення"

У 2024 році Чернівецька громада не отримає близько 700-720 мільйонів гривень. Це надходження, що становлять податок на доходи фізичних осіб – військовослужбовців та правоохоронців, розповів заступник міського голови Чернівців Євгеній Маховіков.

"Військовий" ПДФО не можна назвати сталою цифрою, тому що бригади передислокуються, можуть платити в бюджети інших громад. Для загального розуміння, це приблизно 65 мільйонів на місяць. Відповідно, з того, що ми запланували за жовтень – листопад – грудень 2023 року, ми вже недоотримуємо 200 мільйонів.

Загалом у 2024 році ми вже не розраховуємо на надходження податку на доходи фізосіб з військовослужбовців у розмірі 700-720 мільйонів", – зазначив посадовець.

Станом на листопад цього року до бюджету надійшла загальна сума усіх ПДФО, яка становить приблизно один мільярд 700 мільйонів гривень. З них ПДФО з зарплат військових та правоохоронців – 640 мільйонів, додав Є. Маховіков.

– Скільки з цих коштів Чернівецька громада витратила на потреби військових?

– З моменту вторгнення можна говорити про суму в 500 мільйонів гривень. Це все те, що надавалося у зв’язку з війною: передача нерухомості, пального, безпосередні субвенції військовим, допомога родинам військових. Закриваємо всі офіційні запити від ЗСУ.

– Нещодавно мер Роман Клічук зазначив: якщо заберуть "військовий" ПДФО, це негативно вплине на місто, адже частину цих коштів Чернівці віддавали на погашення боргу теплокомуненерго за енергоносії. Як зараз збираєтеся перекривати ці борги?

– Ми говоримо не тільки про теплокомуненерго, а про всі комунальні підприємства. На жаль, борги за надані комунальні послуги теж зростають. І це формує певний збиток для наших підприємств. Певно, варто дочекатися прийняття бюджету на 2024 рік. Зараз ми саме на стадії підготовки проєкту. А поки що плануємо принаймні бюджет загального фонду, який забезпечує життєдіяльність міста, на рівні затвердженого на цей рік.

– Завдяки чому плануєте збільшити надходження?

– По-перше, підвищиться мінімальна зарплатня. Це, відповідно, призведе до збільшення надходжень у вигляді ПДФО.
Також проводимо роз’яснювальну роботу з підприємствами, закликаючи їх показувати чесні зарплати й водночас формувати відповідну суму податків.

Окрім того, здійснюємо інвентаризацію комунального майна. На це знадобиться кілька місяців. Наразі на фінальній стадії – облік земель громади. Усе це – ресурс для збільшення надходжень від оренди, плати за землю, можливої приватизації у 2024 році. На сьогодні плата за нерухомість, за землю – один із суттєвих каналів надходження до міського бюджету.

"Не налаштовані щось суттєво врізати, навпаки"

– Як те, що у громади заберуть "військовий" ПДФО, вплине на місто?

– Відповідь на це запитання ми отримаємо, коли побачимо вже затверджений бюджет на 2024 рік. На сьогодні ми не налаштовані щось суттєво врізати. Навпаки, плануємо нарощувати дохідну частину бюджету, щоб місто і далі жило, щоби мати змогу допомагати переселенцям, ЗСУ та їхнім родинам.

– Чи будуть скорочувати працівників комунальних підприємств?

– Там і так не вистачає трудового ресурсу. Як неодноразово повідомляв водоканал, замість п’яти аварійних бригад він може ледь-ледь нашкрябати дві.

Думка

"Можуть виникнути проблеми з виплатою зарплат"


"Вилучення ПДФО з зарплат військових і правоохоронців із місцевих бюджетів не стане критичним для Чернівецької громади. Та погано те, що це робиться заднім числом: як відомо, рішення ухвалили аж восьмого листопада, а вилучають податок із першого жовтня.

На думку багатьох спеціалістів, "військовий" ПДФО у держбюджеті розчиниться і його майже не буде відчутно. Водночас із місцевих бюджетів ці кошти забрали, а тим часом знову закликають закуповувати все необхідне для ЗСУ. Але за які гроші? Може так статися, що наступного року навіть виникнуть проблеми з виплатою зарплатні. Життя не зупиниться, але паски дещо затягнути все ж, мабуть, доведеться. Тому варто більш економно витрачати кожну копійку.

Проте вилучення "військового" ПДФО не означає, що треба відмовитися від усіх ремонтів у місті. Адже тут працюють люди, які теж є платниками податків. Має бути баланс. Хтось повинен працювати, щоби платити податки. Припинити ремонти повністю неможливо, тому що є ситуації, коли їх вкрай треба зробити. Бо завтра будуть кричати: "Ой, які дороги!" чи "Ой, які тротуари, я зламав ногу!"

Тому краще всюди потроху працювати. Більш зрозумілою ситуація стане після того, як буде сформований проєкт бюджету міста. Нічого, проживемо, аби лише перемога!", зазначає Євген Прокопець, консультант Асоціації міст України з питань бюджету в Чернівецькій області:

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews