За сприяння Чернівецької Служби безпеки про підозру оголосили «полковнику поліції лнр», який допомагав окупантам захоплювати Старобільськ

26.07.2024 22:55   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Служба безпеки зібрала доказову базу на ще одного поплічника загарбників, який допомагав встановлювати контроль рф на тимчасово окупованій Луганщині.

Про це інформує пресцентр СБУ у Чернівецькій області.

Зловмисник раніше працював у органах МВС та охоронних структурах. До терористичної організації «лнр» він приєднався ще у 2014 році – спочатку організовував матеріальну допомогу, а пізніше став одним із командирів бойовиків і брав участь у боях поблизу Семенівки, Попасної на Донеччині та Луганського аеропорту. За такі «заслуги» отримав звання «полковника» і «побудував кар'єру» – від «радника ректора луганського університету» до «помічника глави мвс лнр».
 
За даними слідства, на початку повномасштабного вторгнення рф в Україну терорист одразу став на бік держави-агресорки. У березні 2022 року він особисто брав участь у захопленні приміщень українських установ у Старобільську, зокрема, Луганського прикордонного загону, місцевих відділів поліції, «Укртелекому», банківських відділень та інших. Фігурант власноруч демонтував вивіску на місцевій районній державній адміністрації, а на центральній площі міста вивісив прапор «лнр». Водночас, бойовик із особливим цинізмом поглумився над державним прапором України, витерши об нього взуття.
 
Під час цього «рейду» бойовик наголошував, що він із окупантами до Старобільська «приніс мир і росія тут назавжди», натомість військових ЗСУ називав «гвалтівниками, вбивцями та мародерами». Відео своїх дій терорист поширював у соцмережах.
 
На підставі зібраних доказів слідчі СБУ фігуранту заочно повідомили про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України:
 
  • ч. 1 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади)
  • ч. 1 ст. 338 (наруга над державними символами)
  • ч. 1 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України).
 
Співробітники СБУ вживають комплексних заходів для затримання фігуранта і притягнення його до відповідальності. Досудове розслідування здійснювали слідчі Управління СБ України в Чернівецькій області за процесуального керівництва Чернівецької обласної прокуратури.
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews