Власна справа: На Тернопільщині вирощують «елітних» равликів

27.03.2018 09:43   Джерело: TeNews
Опубліковано : Ярослав Бачинський

Власну справу організували молоді підприємці, тернополяни Роман Репко, Тарас Слабий, Олег Свинарчич. Розпочали свій незвичний для нашого краю бізнес в одному з тернопільських гаражів. У цій явно не за призначенням будові вони розвели равликів.

Згодом біля приватного будинку поставили три маленькі теплиці, придбали 25 кілограмів молюсків, яких розмістили в тимчасове «помешкання» закритого типу. Коли отримали перші позитивні результати, зорганізували кооператив «Елітні равлики» в селі Новиках Збаразького району, де змайстрували теплицю на 400 кв. м, інкубатори. Налагодили належну кормову базу, ферму закритого типу. Підприємці розробили інтенсивний метод вирощування та догляду за молюсками, переймали досвід різних країн, зокрема сусідньої Польщі. На їхній уже сільській фермі равлики розмножуються двічі на рік. За підрахунками одного із співзасновників кооперативу Романа Репки, за два роки витрати на облаштування теплиць, інкубатора, продуктивного маточного поголів’я повністю окупляться. Тепер кілограм маточного стада равликів для розмноження в Україні вартує 10-12 у.о., а в сусідній Польщі — 17 доларів США. В країнах Європи давно існує великий попит на равликів і сировини бракує. Кілограм живого приспаного равлика коштує 4 і більше доларів США.

Читайте також

Аграрна Тернопільщина: Весна кличе в поле
Аграрна Тернопільщина: Олег Яциковський – третій представник славної садівничої династії
Посівна цього року обійдеться в 127 мільярдів гривень

Першопрохідцем нового прибуткового равликового бізнесу на Тернопільщині є успішний підприємець, лікар за фахом керівник органічного господарства ФГ «Органік Бердлі» Мирослав Загорський. Саме в селі Чугалях Кременецького району він розвів понад півтисячі різних видів равликів. Створив за своїми схемами цілий комплекс виробництва, вирощування ніжного делікатесного м’яса, репродуктори, холодильники для зберігання маточного поголів’я молюсків. Нещодавно він повернувся з ділової поїздки у Японію, де уклав ряд вигідних комерційних контрактів. Разом з тернополянами він проводить курси для усіх бажаючих односельчан зайнятися вигідною справою — вирощуванням равликів.

Ярослав Бачинський.

На фото автора: Успішний підприємець, керівник ФГ «Органік Бердлі» Мирослав Загорський.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: TeNews