На Чернівеччині презентували атлас-довідник «Заповідні перлини Буковини»

13.03.2018 21:17   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Атлас-довідник «Заповідні перлини Буковини» презентував під час прес-конференції начальник управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації. 

Минуло вже майже півтора десятиліття, як побачила світ невелика книжечка «Буковина – заповідний край». З того часу ситуація у природно-заповідному фонді області змінилася: з’явилися два нові національні природні парки «Черемоський» та «Хотинський», зросла кількість та збільшилась площа інших цінних природоохоронних територій, за площею яких Чернівецька область входить до першої п’ятірки найбільш заповідних регіонів України.

На цей час в області  нараховується 331 заповідна територія, загальною площею понад 110 тис. га, що складає 12,8% території області, із них - 25 об’єктів мають загальнодержавне значення, а саме: національні природні парки «Вижницький», «Черемоський» та «Хотинський», 10 заказників, 9 пам’яток природи, 2 дендропарки та Чернівецький ботанічний сад;  306 об’єктів мають місцеве значення, серед них:  2 регіональні ландшафтні парки, 47 заказників, 175  пам’яток природи,  4 дендропарки, 40 парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, 38 заповідних урочищ.

При складанні атласу-довідника використані відомчі матеріали управління екології та природних ресурсів Чернівецької обласної державної адміністрації, літературні дані, результати опрацювання музейних колекцій і власних досліджень авторів.

У відповідних нарисах  наведена характеристика цінності природно-заповідних територій та об’єктів Буковини, їх науково-освітнього і практичного значення, можливостей подальшої оптимізації структури. Авторському колективу вдалося підготувати добре ілюстровану книгу, яка знайомить читача зі станом заповідної справи Буковини. Це необхідне для багатьох установ і організацій, природокористувачів і краєзнавців видання дозволяє скласти уявлення та намітити плани щодо подальшого розвитку заповідної справи, адже нинішні майже 13% заповідності регіону ще не сягають науково обґрунтованих і необхідних показників у 15-20%.

Сподіваємось, що цей довідник спонукатиме до більш поглибленого вивчення природи рідного краю, сприятиме вихованню дбайливого ставлення до довкілля, а також буде стимулювати  діяльність щодо розвитку екологічної мережі, збереження ландшафтного і біотичного різноманіття Чернівецької області.

За матеріалами прес-служби Чернівецької ОДА.

Завантажити електронну версію довідника можна за посиланням https://www.researchgate.net/publication/323309444_Zapovidni_perlini_Bukovini_Atlas-dovidnik_Protected_areas_of_Bukovyna_An_atlas_and_handbook

null
 

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews