На Буковині обговорили стратегію розвитку «SMURD»

29.04.2018 08:42   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

У Чернівецькій області обговорили стратегію розвитку мобільної аварійно-рятувальної служби медичної допомоги та реанімації «SMURD».

Окремо під час засідання Ради Єврорегіону «Верхній Прут» розглянуто питання створення спільної транскордонної інтегрованої системи для ефективного моніторингу та зменшення наслідків від надзвичайних ситуацій і подій техногенного та природного характеру для населення прикордонних територій України, в рамках пілотного проекту  за аналогією існуючій службі «SMURD» в Румунії та Республіки Молдова.

Зокрема, мова йшла про стратегію розвитку мобільної аварійно-рятувальної служби медичної допомоги та реанімації «SMURD» на базі Управління ДСНС України  у Чернівецькій області (пілот-проект).

Управлінням ДСНС України  у Чернівецькій області ініційоване визначення стратегії започаткування та розвитку SMURD в якості пілот-проекту на базі Чернівецької області.

На сьогодні SMURD в Румунії – це потужна структура в системі Генеральної інспекції з питань НС з професійними працівниками, сучасною технікою, авіацією та сталим функціонуванням, направленим на збереження життя людей, які потребують ТЕРМІНОВОЇ допомоги. Цей підрозділ тісно співпрацює зі Службою швидкої медичної допомоги, охоплює своєю компетенцією всю країну та координується єдиною диспетчерською службою 112.

Ідея створення мобільної аварійно-рятувальної служби, екстреної медичної допомоги та реанімації на базі підрозділів ДСНС передбачає: кваліфіковану підготовку інструкторів навчально-методичного центру  з парамедицини для навчання пожежних; обладнання НМЦ сучасним обладнанням для підготовки парамедиків;  придбання спеціальних медичних автомобілів екстреної допомоги класу D2 та C1, оснащених медичним спорядженням та засобами, необхідними для надання невідкладної медичної допомоги, стабілізації та підтримки життєво важливих функцій постраждалих, до їх передачі лікарні; підвищення рівня диспетчерської служби ДСНС до рівня диспетчерського центру за єдиним телефонним номером екстреного виклику 112; у перспективі залучення медичної авіації та створення належної інфраструктури; адаптацію існуючої нормативно правової бази України; розробку та уточнення міжурядових та транскордонних угод та планів взаємодії в сфері ЦЗ.

Серед очікуваних результатів та перспектив втілення даного проекту – покращення загальної ситуації при аваріях та стихійних лихах, НС та взагалі в сфері збереження життя громадян; покращення матеріально-технічної бази підрозділів ДСНС в регіоні; підвищення рівня професіоналізму на фахових можливостей рятувальників; використання позитивного реального досвіду Румунії та Республіки Молдова.

«Підвищення безпеки та рівня захисту населення у випадку загрози для їх життя і здоров’я є одним із найважливіших завдань національної безпеки кожної держави. Саме тому ефективність дій рятувальних служб, головним завданням яких є збереження життя людей, є одним з найважливіших пріоритетів розвитку регіонів», - наголосив Олександр Фищук.

За результатами розгляду цього питання схвалено текст Звернення до Урядів України, Румунії та Республіки Молдова, а також підписано Протокол намірів про співробітництво членів Єврорегіону «Верхній Прут» у сфері захисту населення від надзвичайних ситуацій, подій техногенного та природного характеру, а також від їх наслідків.

За матеріалами прес-служби Чернівецької міської ради.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews