«Повний карантин»: уже пів року радіо «Буковинська хвиля» судиться з Нацрадою за право на мовлення

11.08.2020 17:12   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення фактично ліквідувала популярну місцеву радіостацію у Чернівцях.

Увесь редакційний колектив втратив роботу та пішов із радійної сфери взагалі, а Чернівецька область втратила важливе місцеве джерело інформації. Особливо гостро потреба у професійному місцевому мовнику на Буковині відчувається останні п’ять місяців –  під час надзвичайної ситуації, викликаної коронавірусом.  Хоч днями Чернівецький адміністративний окружний суд визнав дії Нацради протиправними, радіостанція ще не може відновити мовлення – чекають дій регулятора, який, можливо, подасть апеляцію.  У Національній спілці журналістів України переконані, що медіарегулятор повинен підтримувати розвиток ЗМІ, а не виступати каральним органом, байдужим до редакційних колективів та аудиторії, яка завойовується роками.

Від лютого цього року припинила мовлення радіостанція «Буковинська хвиля», яка працювала 7  років і охоплювала не тільки Чернівецьку, а й частину Тернопільської та Івано-Франківської областей. 16 січня на своєму засіданні Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вирішила не продовжувати радіостанції ліцензію. Директор «Буковинської хвилі» Олег Сірман у коментарі НСЖУ каже: рішення стало несподіванкою. Адже, зазвичай, ліцензії позбавляють тих, хто порушує законодавство, дозволяє собі в  ефірі антидержавницькі висловлювання чи щось подібне. Тут же протягом останнього перед перевіркою року жодних порушень зафіксовано не було.

 

«Так, раніше за ті роки, що ми працювали, кілька разів підпадали під санкції Нацради. Але порушення були дрібними, приміром, на 30 секунд менше української музики чи відсутність в ефірі дитячої передачі. Ми завжди справно платили штрафи. Тут же під час засідання Нацради поведінка її представників була досить дивною. Коли дійшло питання до нас, Ольга Герасим’юк (в.о. голови Нацради, – Ред.) сказала, що потрібно порадитися з цього приводу. Ця «нарада» відбулася за зачиненими дверима, і потім Нацрада проголосувала про непродовження нам ліцензії», – каже Олег Сірман.

У офіційному рішенні Нацради зазначено, що вона «може прийняти рішення про відмову у продовженні строку дії ліцензії на мовлення за умови, якщо протягом дії ліцензії ліцензіат порушував умови ліцензії та вимоги чинного законодавства. Ці порушення повинні бути підтверджені рішеннями та санкціями Національної ради, не скасованими у визначеному законодавством порядку, або відповідними судовими рішеннями».

Посилається регулятор на чотири попередження, які були винесені «Буковинській хвилі» у березні, липні та серпні 2017 року, а також у листопаді 2018 року. Ці попередження стосувалися порушень програмної концепції мовлення, недотримання частки пісень державною мовою (на 0,3 % та 0,2%). Штрафи за цими попередженнями були сплачені вчасно, лише один – з  порушенням терміну.

Але, як ідеться в висновку Нацради, «всі чотири застосованих до ліцензіата санкції, які зазначені вище, є чинними та не скасованими у судовому порядку».

У позовній заяві до суду адвокат «Буковинської хвилі» Анатолій Попов аргументує, що підстави, на які послалася Нацрада, неправомірні. Адже Закон «Про телебачення і радіомовлення» визначає, що телерадіоорганізація чи телерадіоорганізація чи провайдер програмної послуги вважаються такими, що не притягалися до відповідальності у вигляді стягнення штрафу, якщо протягом одного року з дня прийняття рішення про стягнення штрафу вони повторно не вчиняли порушення, передбаченого таким самим положенням цього Закону. Відповідно, від дат зафіксованих порушень (а це 2017 та 2018 роки) до рішення питання про ліцензування минуло більше року. До всього, у жовтні 2019 року уповноважені особи Нацради проводили перевірку «Буковинської хвилі» у зв’язку із закінченням терміну дії ліцензії і порушень умов ліцензії та чинного законодавства не встановили. Відтак, правомірних підстав для позбавлення ліцензії у регулятора не було.

Є і ще кілька моментів, на які звертає увагу адвокат. Зокрема, відповідно до чинного законодавства, заява про продовження строку дії ліцензії на мовлення розглядається і рішення щодо неї приймається не пізніше ніж за 60 днів до закінчення строку дії ліцензії. Тобто, Нацрада повинна була прийняти рішення до 1 грудня 2019 року, оскільки «Буковинська хвиля» мала ліцензію до 1 лютого 2020 р.

Безпосередньо під час засідання на голосування виносили два проекти рішень – про продовження строку дії ліцензії і про відмову у продовженні. За перше проголосувало «за» лише 3 члени Нацради, за друге – «за» тільки 2. Але головуюча повторно поставила для голосування питання про відмову у продовженні ліцензії і вже знайшлося 5 голосів «за». Отже, чомусь Нацрада голосувала двічі.

Радійники сподіваються відстояти своє право працювати в суді. 31 липня Чернівецький окружний адмінсуд задовольнив повністю адміністративний позов “Буковинської хвилі”, визнав протиправним і скасував рішення Нацради про відмову продовжувати ліцензію цій радіостанції. Окрім того, суд постановив стягнути на користь “Буковинської хвилі” судовий збір в сумі 2102 гривні за рахунок грошей Нацради. Також зазначається, що це рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи.

Але поки  весь колектив з 12 осіб лишився без роботи.

Редакторка «Буковинської хвилі» Лідія Лешко розповідає: роботу у тій же радійній сфері не знайшов ніхто.

«Для кожного з нас «Буковинська хвиля» була більше, ніж просто роботою. Кожен горів тим, чим займався, ми були готові присвячувати цьому весь свій час. Звісно, нас дуже засмутила звістка про припинення роботи, бо ми звикли, що нас чують, звикли до спілкування з буковинцями. Знайти ще один такий колектив нелегко, бо ми були як одна родина», – зауважує Лідія Лешко.

Сама вона зосередилася на розвиткові власного Youtube-каналу, але впевнена: якщо «Буковинській хвилі» вдасться відновити мовлення, колектив повернеться до улюбленої справи.

Олег Сірман зазначає і про те, що ситуація негативно позначиться на репутації радіостанції, адже вона мала угоди з рекламодавцями, а тепер перед ними виникли борги.

Він переконаний: рішення Нацради – це не тільки про заборону працювати окремій радіостанції, а й про інформаційну політику. Адже на Буковині досить легко можна «вловити» румунські радіостанції, які мовлять румунською мовою. А цим рішенням Нацрада ліквідувала україномовну.

Своє занепокоєння ситуацією висловлюють і місцеві осередки Національної спілки журналістів України та Незалежної медіа-профспілки.

«На наш погляд, це рішення несе загрозу для існування незалежних місцевих радіостанцій в Україні. Нам дуже прикро констатувати, що зі зміною влади в Україні можуть розпочатися репресії проти вільних медіа і тиск на свободу слова, який ми востаннє пережили у часи правління Партії регіонів. Дуже сподіваємося, що цього не станеться, однак ми стурбовані через такі прояви цих негативних явищ», – ідеться у зверненні Чернівецьких облорганізацій НСЖУ та НМПУ до Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

Ситуацію з блокуванням мовлення радіо «Буковинська хвиля» у Національній спілці журналістів України вважають  показовою в контексті дискусій про розширення повноважень Нацради, передбачених проектом закону «Про медіа».

Це неприпустимо, що в один момент професійний редакційний колектив опинився на вулиці, а аудиторія втратила доступ до улюбленого медіа, – зазначає голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Насамперед Нацрада має працювати, щоб завоювати довіру як регулятор, який підтримує розвиток ЗМІ, а не захоплюється санкціями, штрафами та блокуваннями. Оці попередження за недотримання мовної квоти на пісні у 0,3%!!!! – найкращий аргумент, чому журналістська спільнота опирається законодавчим новаціям із поширення сфери дії Нацради на друковані та онлайн-медіа, опирається прийняттю закону «Про медіа»

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews