Невідома Буковина: монастир, в якому ченці ховались від переслідувань

05.07.2018 12:15   Джерело: Молодий буковинець
Опубліковано : Буковинський Новинар

Свято-Іоанно-Богословський Хрещатинський монастир – це храм у Заставнівському районі Чернівецької області, чий відлік починається з 17 століття. Тоді ченці Манявського ("Великого") скита-монастиря, що на Галичині, рятувалися від переслідування православ’я унією у відносно безпечні задністрянські землі Буковини.

Обрання міста для нового монастиря на крутому правому березі Дністра не було випадковим: поруч розташовані джерела з цілющою мінеральною водою, на базі яких був пізніше побудований завод з виробництва мінеральних вод.

Читайте також

Невідома Буковина: церква без куполів із цінними іконами

Ймовірно, що першою будівлею скиту була побудована у ХVII столітті муровано-дерев’яна капличка, яка збереглася і до наших часів, хоча й не в первісному вигляді. Легенда розповідає, що на місті, де побудували капличку, в ніч перед святом Іоана Богослова ченцям з’явилося чудне світла. На цьому місті ченці спочатку побудували хрест, а згодом – капличку.

Спустившись нижче до Дністра, можна відвідати печери-келії, видовбані, ймовірно, ченцями ще до заснування монастиря.

Монастир через 18 років після свого існування був ліквідований "Духовним регламентом" австрійського імператора Іосифа ІІ і перетворений на звичайний приходський храм. 

Відроджено монастир у 1933 році ієромонахом Михайлом (Мензаком) із благословення Священного Синоду Румунської православної церкви. 

Наприкінці 50-х років ХХ століття в монастирі проживав преподобний Кукша Новий, скриньки із частинами мощів якого знаходяться у храмі Іоанна Богослова. 

У 1962 році монастир закрила радянська влада, влаштувавши в ньому турбазу, а на базі святого джерела побудували завод з виробництва мінеральної води. Перед цим, у 1960 році монахів насильно виселили на Тернопільщину в Почаївську лавру, а монастир заселили монахинями Свято-Введенського монастиря в Чернівцях

У 1989 році монастир повернено віруючим, а протягом 1991 – 1998 років на верхній терасі збудовано новий храм – собор Благовіщення Пресвятої Богородиці з нижнім храмом Різдва Іоанна Предтечі. Біля собору у 1996 році побудовано каплицю преподобного Кукши Нового, у 1992 – 1996 роках – три нових братських корпуси, у 2001 році – трапезний корпус з трапезним храмом.

Невідома Буковина: монастир, в якому ченці ховались від переслідувань   Невідома Буковина: монастир, в якому ченці ховались від переслідувань

Невідома Буковина: монастир, в якому ченці ховались від переслідувань   Невідома Буковина: монастир, в якому ченці ховались від переслідувань

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Молодий буковинець