Буковинці у фіналі фестивалю «ROBOfirst 2018 – більше ніж роботи!»

04.04.2019 22:13   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Чернівецька область взяла участь у фестивалі «ROBOfirst 2018 – більше ніж роботи!» та вийшла у фінал.

Учні Бабинської школи Кельменецького району - вже другий рік вивчають робототехніку: під керівництвом вчителя інформатики, тренера Марини Кульчак діти створюють, конструюють і програмують робота, який виконує місії на спеціальному полі.

Юні бабинчани (9-16 років) поки що єдині в області. Минулого року вони брали участь у Всеукраїнському фестивалі «ROBOfirst – більше, ніж роботи», який проводився у Києві. Гуртківці досліджували тему «Вода і людина» і гідно представили свій проект. А вже у цьому році працювали над темою «Вперед на орбіту» - досліджували космос, намагалися покращити умови проживання космонавтів під час польотів.

У лютому у Львові проводився відбірковий турнір Всеукраїнського чемпіонату FLL. У ньому взяли участь тринадцять команд (100 учасників) із семи областей України. Серед них – команда юних бабинчан «United Kingdom» – вісім учнів 7-8 класів у супроводі тренерів Марини Кульчак та Іванни Малай. Радості не було меж, коли дізналися про те, що вони у числі семи команд, які пройшли у фінал і у квітні знову будуть брати участь у Всеукраїнському фестивалі у столиці.

Під час підготовки до відбіркового туру гуртківці вибрали тему «Фізичні і соціальні проблеми космонавтів». Що цікаво, що під час досліджень завданням тренера є не підказати, а надихнути, спрямувати дії учнів, тобто вивченням теми і розрахунками та програмуванням вони займаються цілком самостійно.

Це є ефективним способом зацікавити дітей програмуванням, стимулом до вивчення природничо-математичних наук, формування в учнів критичного мислення, вміння бачити зв’язок технічної творчості з предметами шкільного курсу. Отже, вивчаючи тему космосу, дітям треба було познайомитися не тільки з окремими темами фізики, математики, астрономії, але й фізіології, медицини, психології. Тобто навчаються з випередженням. Вони створили конструкцію, яка дасть можливість танцювати космонавтам у космосі.

Можливо хтось зі скептичною посмішкою сприйме таке повідомлення, бо мало хто знає, що астронавтам це допоможе подолати ряд фізичних і психологічних проблем: підвищення артеріального тиску, атрофія м’язів, втрата кісткової та м’язової маси, депресія, безсоння, велике психологічне напруження тощо. Музика чи не найкращий спосіб долати стреси і піднімати настрій, а танцювальні рухи задіюють усі типи м’язів, що запобігає їх атрофії. Щоб спроектувати конструкцію, необхідно було врахувати ще й параметри космонавтів та фізичні властивості предметів у космосі.

Це досить складно, адже потрібно освоїти багато інформації, а ще більше провести практичних досліджень і творчо все опрацювати. Та гуртківці не тільки справилися із завданням, але й проявили додаткові уміння – їхній робот єдиний серед представлених був «музично обдарованим». 

П’ять відбіркових турнірів. Дев’ятнадцять внутрішніх фестивалів. Кращих з кращих відібрано і, нарешті, ми знову повертаємось на стартовий майданчик – місто Київ. До старту  фіналу Всеукраїнського етапу міжнародної STEM-програми  «ROBOfirst – більше, ніж роботи» залишилось 2 дні. Побажаємо нашій команди удачі, наснаги, творчих успіхів!

За матеріалами ЧОДА.
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews