На Буковині діти хворіють на рак через пестициди, - лікарі

23.05.2019 17:06   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Діти на Буковині хворіють на рак через обробку садів гербецидами і пестецидами. Про це пише "Голос України".

Днями представники Інституту Соціальної ініціативи та громадські діячі відвідали Чернівецьку обласну дитячу лікарню і поспілкувалися з завідувачем відділення кардіоонкогематології Михайлом Гнатюком. Як з’ясувалося, загальна статистика є невтішною, адже лише в 2017 році було зафіксовано 2207 вперше діагностованих хворих на рак. Хвороба стрімко молодшає. У «чорному списку» Сокирянський, Кельменецький, Хотинський та Сторожинецький райони.

Це садівничі райони, де масово вирощують яблука, сливи, груші, виноград та інше. А згідно зі статистикою міжнародних організацій найбільше хворіють діти з агропромислових районів, де сади обробляють хімічними препаратами: пестицидами та гербіцидами.

Зараз у дитячому відділенні перебуває 16 дітей з онкогематологічними патологіями, пухлинами мозку. Є діти з мутованими формами лейкемії. Як видно, спротив місцевих громад тотальній хімічній обробці садів та полів ефекту не має. Роз’яснювальна робота серед фермерів носить спонтанний характер, і ними до уваги не береться. Більше того, агропідприємства кваліфікують це як втручання у їхню роботу та тиск влади на бізнес. Те, що збільшення захворюваності є наслідком хімобробок, свідчить і той факт, що лише за дев’ять місяців 2018-го кількість кількість хворих на тромбоцитопенічну пурпуру зросла до понад 70 випадків, проти 25-30 в попередні роки. А ця хвороба якраз і пов’язана з агрохімікатами.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews