Наскільки готові Чернівці до опалювального сезону

05.08.2024 15:07   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Теплокомуненерго у Чернівцях майже на 70% готове до опалювального сезону, зокрема у підготовці зовнішніх мереж. Щодо вчасної перевірки та підготовки внутрішніх мереж — у міськраді планують звертатися до управителів багатоквартирних будинків. Але у випадку блекауту котельні не будуть працювати, якщо там не буде когенераційних установок або генераторів.

Про це в інтерв'ю Суспільному розповів заступник міського голови Василь Зазуляк.

"Ми готуємося планово. Згідно з цифрами від теплокомуненерго, готові на 68%. Але йдеться про зовнішні мережі. Вчергове звертатимемося до управителів, щоб вони належним чином готували внутрішні мережі. Бо постійно у перші тижні опалювального сезону навала скарг від мешканців будинків, що десь щось не працює: не розповітрили тощо", – каже Зазуляк.

Також під час опалювального сезону у місті працюватимуть когенераційні установки, які з газу виробляють електрику й тепло. До вересня завершать монтаж двох таких установок, які місто отримало безплатно за грантом від проєкту USAID. Ще кілька установок загальною потужністю 18 мегаватів можуть отримати від інвестора до листопада.

"Найголовніше питання для нас – пройти зимовий період. Без електроенергії котельні просто не будуть працювати. Тому на двох з чотирьох великих котелень, які забезпечують цілі мікрорайони, ми встановлюємо когенераційні установки. Ми зможемо спалювати газ і отримувати електроенергію для живлення насосного обладнання, яке буде подавати теплу воду в помешкання", – каже Зазуляк.

Окрім чотирьох великих котелень, у Чернівцях є ще приблизно десять середніх. На них частково планують вмикати генератори.

"Ми самі неодноразово говорили про те, що так, у нас є генератори, але біля великих об'єктів, у яких споживання мегаватами, нам треба будувати ще автозаправочні станції, тому це така насправді історія на якийсь критичний період, але працювати місяцями, пройти повністю опалювальний період на генераторах — це ближче до утопії, ніж до якихось реальних речей", — каже Зазуляк.

За його словами, щоб зменшити споживання електрики, теплокомуненерго замінювали насосне обладнання та труби. Так зможуть переспрямовувати залишки електрики, яку виробляють когенераційні установки, для роботи критичної інфраструктури, наприклад споруд для очищення стічних вод.

Наприклад, зараз капітально замінюють понад 1300 метрів тепломережі на вулиці Південно-Кільцевій, якою подають тепло до понад сотні будинків, йдеться на Facebook-сторінці теплокомуненерго. Загалом вже замінили понад 1500 метрів теплових мереж, розповів раніше у коментарі Суспільному керівник підприємства Олександр Корчунов.

Також котельні не можуть працювати без води – тому цьогоріч обʼєднали три котельні в загальну мережі. Це дозволить подавати воду від однієї котельні до іншої у разі перебоїв з водопостачанням. Додатково на котельнях бурять свердловини, щоб мати автономне забезпечення водою.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews