У Чернівцях опечатали Усипальницю Митрополитів, якою користувались прихожани УПЦ МП

30.08.2024 09:18   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У Чернівцях опечатали приміщення Усипальниці Буковинських Митрополитів на кладовищі на вулиці Зеленій. Досі цією будівлею користувалась релігійна громада УПЦ. 

Суспільне Чернівці розповідає, чому приміщення Усипальниці зачинили та що з ним буде надалі.

Усипальницею користувалась релігійна громада Парафії храму Усипальниці на честь Трьох святителів Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ. 26 серпня на Facebook-сторінці Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ опублікували допис, де йдеться, що 23 серпня нібито вперше в Україні закрили румуномовну парафію.

"Керівництво міського кладовища спилило замки та опечатало храм-усипальницю Буковинських митрополитів і позбавило румуномовну релігійну громаду на честь Трьох Святителів на чолі з настоятелем протоієреєм Христофором можливості звершувати богослужіння в храмі, який вони реставрували, розписали та доглядали", – йдеться у дописі.

Заступник начальника юридичного управління міськради Ян Остафійчук у коментарі Суспільному сказав, що усипальниця, де поховані митрополити, ніколи не була храмом, бо це пам'ятка історії. Вона є комунальним майном Чернівецької громади й перебуває на балансі міського комунального підприємства "Історико-культурний заповідник "Кладовища по вулиці Зеленій".

Історія розпочалася у 1991 році. Тоді рішенням виконавчого комітету міськради дозволили передати це приміщення релігійній організації. Але не цій організації, яка тепер займала приміщення (ця була утворена у 2007 році), а іншій, каже Остафійчук.

Водночас, за його словами, усипальницю релігійним організаціям так і не передали, бо те рішення виконкому 1991 року не виконали: жодних договорів з релігійними громадами не укладали.

У квітні 2023 року на сесії депутати скасували це рішення міськради 1991 року. У липні 2023 року у міськраді прийняли рішення про повернення приміщення у комунальну власність.

У травні 2023 року у міськраді створили комісію, яка мала б передати усипальницю на баланс історико-культурного заповідника. Релігійна громада мала б підписати акт про передачу майна – робити це тоді парафіяни відмовилися.

Священник Кристофор казав, що релігійна громада не порушувала правила утримання храму, а парафія понад 30 років проводить богослужіння в усипальниці. За цей час парафіяни за власні гроші доглядали каплицю.

"Ви не знаєте, в якому стані вона була. Нашими зусиллями ми її прикрашали. Рішення міської ради не має ніякого права, воно – протизаконне. Ми подали в суд, нехай суд вирішує, як далі буде. Найголовніше, що тут поховані решти буковинських митрополитів, багато священників та діячів, вони просять молитви", – каже отець.

У вересні 2023 року міська рада звернулася до Господарського суду з позовом, аби релігійна організація звільнила це приміщення.

"Ця релігійна організація не є правонаступником тієї, якій виконком мав передати приміщення. Це дві різні юридичні особи. Ми ж подали в суд і на ту, що передавали, і на ту, що фактично займає. Та, якій мали передати, у суді пояснила, що не займає це приміщення. А організація, яка займала приміщення, не отримувала його в законний спосіб", – каже Остафійчук.

Рішенням суду від 13 травня 2024 року релігійну громаду Парафії Храму-Усипальниці на честь Трьох Святителів Чернівецько-Буковинської єпархії УПЦ зобовʼязали "усунути перешкоди у здійсненні права користування Чернівецькою міською радою каплицею усипальницею шляхом звільнення".

"Наскільки мені відомо, прихожани приходили до Усипальниці на свята, але коли почалися судові спори, уже не приходили", – каже Остафійчук.

Через місяць, 13 червня, суд видав наказ про примусове виконання рішення,

"Бо релігійна громада добровільно не виконала. Було дві постанови державного виконавця: про накладення штрафу і подання правоохоронним органом про порушення кримінального провадження за невиконання судового рішення", – каже Остафійчук.

За його словами, виконавча служба виконала судове рішення і передала власнику приміщення, а опечатував балансоутримувач уже, щоб туди ніхто не проник і було збережене майно, бо це памʼятка. 23 серпня відбулося фактичне виконання судового рішення, каже Остафійчук.

Надалі балансоутримувач має утримувати памʼятку, згідно з охоронним договором. У міській раді планують радитися з органами культурної спадщини щодо того, як не порушувати законодавство і утримувати памʼятку, щоб вона була в належному естетичному та технічному стані.

На запитання про те, чи зможуть релігійні громади укладати договір, щоб там проводити свої служби, Остафійчук сказав, що питання треба вивчати, оскільки це — пам'ятка історії.

"Якщо орган культурної спадщини дозволить, ймовірно, буде можливість проведення разових заходів. Особливість в тому, що це усипальниця митрополитів, тобто там склеп внизу. Це місце поховання, не храм. Тобто це не така культова споруда, де можуть проводитися обряди. Є певні обмеження до цих обрядів на кладовищі", – каже Остафійчук.

Ймовірно пам'ятка за потреби буде відкрита для відвідування.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews