Чи готові працевлаштовувати роботодавці буковинців старших 45 років

09.11.2017 10:00   Джерело: Буковина
Опубліковано : Буковинський Новинар

Держава впровадила робочі квоти для людей середнього віку. З  2018 року роботодавці зобов’язані заповнити 4 відсотка вакансій найманими працівниками, яким за 45. Штраф за недотримання закону – 6400 гривень, - пише Буковина.

Панові Костянтину – 46 років.  Має вищу освіту і досконало володіє українською мовою. 16 років викладав у школі історію та правознавство, але його скоротили. Згодом влаштувався оператором атракціону у парку розваг. Та це робота сезонна, каже чоловік. І щоб не залишитись без копійки, шукає хоча б тимчасовий заробіток. Проте знайти його не так легко.

КОСТЯНТИН РОТАР, ЧЕРНІВЧАНИН: «Чим далі стаєш старшим, тим менше можливості знайти. Не хочуть ніхто брати. Старший уже, їм потрібна молодь. У парку теж йде скорочення, бо багато людей не можуть набирати, фінансово не можна повністю забезпечити всіх».

Цікавить пана Костянтина робота із зарплатнею не нижче 5 тисяч. Намагався навіть повернутися до вчителювання.

КОСТЯНТИН РОТАР, ЧЕРНІВЧАНИН: «Звертався в освіту. Кажуть, треба заново починати зі спеціаліста першої категорії».

У міському центрі зайнятості зазначають проблем із працевлаштуванням  чернівчан, яким за 45 немає. 40 відсотків таких осіб мають роботу у різних сферах діяльності. Вік працівників для роботодавців не має значення.

ОЛЬГА ПРУДЧЕНКО, ЗАСТУПНИК ДИРЕКТОРА ЧЕРНІВЕЦЬКОГО МІСЬКОГО ЦЕНТРУ ЗАЙНЯТОСТІ: «Якось відокремлювати і робити пріоритети для якоїсь із груп шукачів роботи, для осіб до 45 років і за 45, я би не виділила. По суті на сьогоднішній день основним критерієм – це досвід роботи, працездатність і великими буквами бажання працювати. Якщо особа хоче працювати, то це особа, яка не буде скаржитись, що її не беруть на роботу і це стосується осіб старше 45 років».

Роботодавці зазначають, згідні брати на роботу і людей віком 45 років та старших.

НАТАЛІЯ ПОЛЯКОВА, НАЧАЛЬНИК ВІДДІЛУ КАДРІВ ПІДПРИЄМСТВА: «Ми не боїмося, у нас навіть більше таких людей. Для нас це взагалі не проблема. Не менше 30 відсотків у нас таких працівників. Значна частина у нас таких людей. У нас обмежень по віку немає. У нас є вимоги до людей, які хочуть працювати. Які добре себе почувають. Які згідні працювати у нашому графіку позмінно. 90 відсотків роботи відбувається на ногах. Людина може працювати і в 30 років у таких умовах і в 70».

У разі недотримання квот з 1 січня 2018 року роботодавців штрафуватимуть.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Буковина