У Чернівцях презентували "Сховане мистецтво" Діани Клочко

24.10.2023 13:12   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Стеф'юк

Мистецтво, яке з певних причин замовчуване, заборонене, привласнене – це особливо складна тема в історії нашої культури. І саме вона стала центральною на мистецтвознавчій імпрезі, котра відбулася в рамках ІІІ книжкового фестивалю «БукФест».

Так, у Центрі культури «Вернісаж» презентували книжку Діани Клочко «Сховане мистецтво». Про це повідомляє Буковинський центр культури і мистецтва. Діана Клочко – мистецтвознавиця, кураторка численних виставок, перекладачка, авторка циклу публічних лекцій з мистецтва. Поважна гостя презентувала широкому загалу нову книгу «Сховане мистецтво», окремо йшлося і про раніше дослідження – книжку «65 українських шедеврів. Визнані і неявні».

Модерував імпрезу мистецтвознавець, заслужений діяч мистецтв України, почесний громадянин міста Чернівці, директор Буковинського центру культури і мистецтва Микола Шкрібляк.

Діана Клочко та Микола Шкрібляк. Фото з мережі Інтернет

«Через есеї, коментарі й розмови з музейниками та кураторами авторка пропонує подивитись на проблему «схованого мистецтва» як на те, що не дає українцям усвідомити масштаб і складність власного візуального спадку. На сторінках видання читачі побачать десятки творів, які роками взагалі не експонувались, а також такі, що вперше в цій книзі отримали експертний коментар. Крім того, вона розмірковує над проблемою фіксації експозицій та збереженням приватних фотоархівів. «Сховане мистецтво» порушує питання: як зробити український мистецький спадок видимим», - зазначають організатори події, Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека імені Михайла Івасюка.

Порушена проблематика спричинила детальне обговорення - до розмови долучилися науковці Чернівецького національного університету ім. Юрія Федьковича, наукові співробітники музеїв міста і просто поціновувачі мистецтвознавчих студій.

 

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews