Володимир Стефанець

Фактор Джонсона

11.07.2022 07:55   Джерело: CvNews
Автор : Володимир Стефанець
Боріс, я зараз читаю твого Черчилля - твій «Фактор Черчилля» про те, «як одна людина змінила історію». І знаєш, після всього, після паузи, коли заставляв себе не писати перед твоєю відставкою та вже й після неї, зловив себе на думці, що читаю «фактор Джонсона».
 
Бо коли 24 лютого у світі почався шторм, ти сміливо спрямував штурвал корабля «Велика Британія» на його вал. І щойно високі хвилі вляглися, новий Черчилль - Александер Бо́ріс де Пфеффел-Джонсон, як і перший - сер Ві́нстон Леонард Спенсер-Че́рчилль, втратив свій пост. Але це лише переконало: ти знаєш толк у лоціях, Боріс. Політичних і джентльменських. А найбільше людських - рідкісне явище в океанах нинішнього прагматичного світу. І тому твій фарватер - вірний. Переможний. Той, на якому ти прозірливо згуртував і повів за собою великий європейський і світовий конвой підтримки та допомоги нам, українцям.
 
Ти, звісно, потужний політик, але читаю тебе, яко сильного журналіста, що знає іще справжню ціну влади, знає її зовні та зсередини. А тому – бачить головне. Ти побачив його після 24-го – велику битву українців, а в їх особі – усього світу, за долю цивілізації у ХХІ столітті.
 
Ти не лише зартикулював це, коли по парижах і берлінах боязливо вираховували свій ґешефт, ти це підтвердив ділом. І, чорт забирай, прочовгав це київською вулицею 9 квітня своїми розбитими кросівками до незмінної синьої краватки. І оце несподіване, але цілком закономірне, притаманне тобі, Джонсону, новітньому Черчиллю, «човгання» почув увесь світ. Від простого киянина, який зустрів тебе на вулиці біля свого під’їзду і не повірив очам своїм «Боріс, це ти?» - до кремлівського фюрера, стіни бункера якого не приглушили відлуння твоїх кроків потужного британського лева.
 
Це є твій фактор, Боріс! Про нього вже нині можна писати книги. Але твоя простота і о, диво, відсутність будь-якого снобізму, що так сильно контрастують з деякими царками у Європі та Україні, переконують: поспішати не треба. Щоб не завадити одній людині, новому Черчиллю, змінювати історію. Британії, України і світу. На початку його, Боріса Джонсона, фарватеру.
 
Джонсон - Черчилль. Фото з мережі Інтернет
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews