Калинівський ринок у Чернівцях оживає

20.11.2017 10:05   Джерело: Погляд
Опубліковано : Буковинський Новинар
Кажуть, це може означати деяке зміцнення економіки та зростання купівельної спроможності людей, - пише Погляд.

Після стрімкого зростання курсу іноземних валют (їхня ціна зросла у понад три рази), роздрібна торгівля на ринках та у магазинах не лише практично завмерла, але й почала стрімко падати. Лише за два роки цей процес дещо стабілізувався, а останнім часом навіть почав зростати.

Як кажуть самі підприємці на найбільшому ринку краю – Калинівському (одному з найбільших ринків країни), сьогодні торгівля почала жвавішати. Окрім того, що це сезонний процес, люди почали більше витрачати на якісь побутові речі та одяг. А не тримають гроші у валюті чи «під матрацом».

- Традиційно напередодні новорічних свят торгівля жвавішає. Проте останні три роки вона була стабільно поганою. Люди або не мали взагалі грошей, аби придбати якісь речі, або заощаджували кошти. Про якісь значні покупки і говорити годі, - каже продавець побутової техніки на Калинівському ринку Юрій. – А нині люди почали цікавитися покупкою не найдешевших телевізорів, холодильників, іншої техніки. Хоча ще дуже далеко до рівня докризових часів. Уже добре, що вдається триматися на плаву.

Щоправда, практично усі продавці на ринку (окрім тих, що торгують уроздріб продуктами харчування) виставляють ціни у доларах чи євро. А якщо у покупця немає валюти, то перераховують за досить незручним для людини курсом – кажуть, перестраховуються.

Водночас досить звичною є практика, коли після чергового продажу якогось товару продавці біжать до найближчих міняйл, аби перевести гривні у твердішу валюту.

Щоправда, ціни на ринку далеко не усім по кишені. Продавці намагаються на кожній одиниці товару вторгувати якомога більше. Кажуть, що ціни могли б бути і нижчими, але мусять покривати видатки.

- Якби вдавалося продавати чималу кількість пар взуття, а не одну-дві за день, то і ціна була меншою, - каже продавець взуття Сніжана. – Бо потрібно витратити чимало грошей на різні обов’язкові платежі, оренду, закупити новий товар тощо. І ще бодай заробити кілька копійок.

Експерти кажуть, що таке пожвавлення у торгівлі може свідчити про позитивні риси одужання економіки країни в цілому. Але не радять робити поспішних висновків.

- Справді, це сезонні процеси, які відчуває торгівля не лише у Чернівцях, але й по усій Україні. Якщо говорити про тенденції, то такому пожвавленню сприяє відносно стабільний курс валют (їхній курс коливається, проте незначно), приплив грошей з-за кордону та, можливо, підняття зарплат та пенсій, - каже економіст В’ячеслав Борець. – Хоча ці підняття не були такими значними, аби у людей з’явилися значні вільні фінансові ресурси. Радше, вони використовують заощадження, маючи можливість їх поповнювати. Звісно, також можна припустити, що економіка країни загалом одужує, але це буде помітніше після ухвалення бюджету, закладеного там курсу долара, рівня мінімальної зарплати, пенсій тощо. А також надзвичайно важлива ціна енергоносіїв. Інакше, будь-яке підвищення рівня життя «з’їсть» комуналка.

Водночас чернівецькі покупці на ринку кажуть, що ціни там немов в елітних бутиках у центрі Києва. Тому люди вишукують інші місця, щоби зекономити. Де купують речі, це ще одна причина. Чому торгівля на ринку стає дедалі млявішою.

Калинівський ринок – донедавна це було чи не єдине місце, де отоварювалися не лише чернівчани, але і мешканці всієї області та багато приїжджих із навколишніх областей. Та через дороговизну і віддаленість від центру міста, чернівчани дедалі частіше відвідують магазини та бутики, до яких не треба добиратися.

Переорієнтація городян із ринку на магазини спостерігається уже не один рік. Пояснюють це покупці досить просто: якщо раніше на Калинівському справді можна було щось купити за гуртовими цінами, то нині ціни нічим не відрізняються від магазинних. Тому їхати на ринок, де ціни на щось вартісне подекуди вищі, аніж у магазинах в центрі, просто немає сенсу.

Олесь ЗАДНІСТРОВСЬКИЙ

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: Погляд