Школа майбутнього пенсіонера навчає буковинців дбати про власне майбутнє

25.05.2018 20:13   Джерело: CvNews
Опубліковано : Наталія Чернівецька

Рівень матеріального забезпечення у літньому віці – питання, яке, безперечно,  цікавить кожну працюючу людину. Та не кожен замислюється про те, що про гідну й справедливу пенсію треба дбати заздалегідь.

Як саме діяти, на чому зосередити увагу, на які умови погоджуватися та яким чином контролювати ситуацію, а також які документи необхідно підготувати для оформлення пенсії, фахівці пенсійної служби навчають буковинців на спеціальних заняттях Школи майбутнього пенсіонера.

Начальник Новодністровського сервісного центру Наталя Якубовськапровела чергове заняття Школи майбутнього пенсіонера з колективом регіонального управління водних ресурсів та експлуатації Дністровських водосховищ. Представник Фонду поінформувала працівників про умови виходу на пенсію за віком, важливість легального заробітку та працевлаштування, можливості дистанційного  обслуговування шляхом реєстрації на веб-порталі електронних послуг Пенсійного фонду України. Зауважила, що вказаний електронний сервіс дає можливість отримання виписки з даними про стан розрахунків зі сплати внесків, інформації про розмір нарахованої заробітної плати та іншої важливої інформації.

Під час зустрічі з трудовим колективом управління Наталя Якубовська перелічила зміни в пенсійному законодавстві, які стосуються виходу на пенсію за віком. Наголосила на доцільності попередніх звернень з пакетом документів для здійснення попередньої їх правової оцінки, визначення коректності записів у трудовій книжці, наявності печатки та підпису посадової особи тощо. При цьому фахівець Фонду зауважила, що завчасне звернення громадян до управління Фонду з приводу перевірки документів прискорює призначення пенсії при досягненні пенсійного віку.

Чергове заняття Школи майбутнього пенсіонера провела начальник Кельменецького відділу обслуговування громадян (сервісного центру) Оксана Корогода.

Представник Фонду роз’яснила присутнім порядок подання та оформлення документів для призначення й перерахунку пенсій, ознайомила з основними положеннями Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій». Оксана Корогода надала фахові відповіді на запитання слухачів навчань щодо дії міжнародних угод в галузі пенсійного забезпечення,  можливості дострокового виходу на пенсію, добровільної участі в соціальному страхуванні.

Особливий акцент представник Фонду зробила на  важливості офіційного працевлаштування та негативних наслідках тіньових заробітків для майбутнього пенсійного забезпечення. Повідомила про можливість отримання додаткової інформації та консультацій з питань пенсійного забезпечення через телефон гарячої  лінії та відеозв’язок. На завершення заняття продемонструвала відеоролики про WEB-портал електронних послуг Пенсійного фонду України та допомогла майбутнім пенсіонерам  зареєструватися на цьому зручному й корисному електронному сервісі.

Заступник начальника Сторожинецького відділу обслуговування громадян  управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Андрій Дєєвпровів заняття Школи майбутнього пенсіонера під час семінару для безробітних, зорганізованого  Сторожинецьким підрозділом Чернівецького обласного центру зайнятості.

Представник Пенсійного фонду поінформував присутніх про пряму залежність розміру пенсії від офіційного заробітку, сплачених страхових внесків і тривалості страхового стажу та зосередив увагу на важливості легалізації й детінізації трудових відносин. Звернув увагу на необхідність повідомлення органів Пенсійного фонду про обставини, що спричиняють зміну розміру пенсійної виплати або її припинення, зокрема про працевлаштування, звільнення з роботи, зміну місця проживання.

Андрій Дєєв поінформував слухачів про вимоги до необхідного для призначення пенсії страхового стажу та повідомив про можливість його збільшення шляхом добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Розповів про сучасні сервіси пенсійного відомства, нові форми та методи обслуговування з використанням веб-технологій, за рахунок яких фахові пенсійної служби надають консультації з питань пенсійного забезпечення дистанційно, заощаджуючи час і кошти, яких потребують виїзди на місця.

З метою надання консультативної та практичної допомоги з питань пенсійного забезпечення тимчасово непрацюючим громадянам району начальник Новоселицького відділу обслуговування громадян (сервісного центру) Анатолій Процюк провів зустріч у форматі консультативного пункту з громадянами передпенсійного віку, які перебувають на обліку в районній філії Чернівецького обласного центру зайнятості.

Представник Фонду надав майбутнім пенсіонерам роз’яснення питань пенсійного забезпечення, зокрема, щодо умов призначення різних видів пенсій, порядку набуття та зарахування страхового стажу, ознайомив з переліком необхідних для призначення пенсії документів. Розповів про систему персоніфікованого обліку, яка містить відомості про трудову діяльність фізичної особи, та повідомив про можливість відстеження персональної інформації з облікової картки в «Особистому кабінеті» веб-порталу Пенсійного фонду України. Особливу увагу акцентував на питанні легалізації трудових відносин, що надають гарантії соціальної захищеності в майбутньому.

Практика проведення подібних зустрічей доводить реальну потребу надання громадянам кваліфікованих роз’яснень задля усвідомлення ними необхідності завчасного піклування  про своє пенсійне майбутнє.

За матеріалами прес-служби Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews