Герой України та підсудний. Що відомо про митрополита московського патріархату на Буковині Лонгина? (розслідування)

22.11.2023 19:05   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Митрополит УПЦ МП Лонгин, який донедавна був настоятелем Банченського монастиря, тепер — підсудний.

Михайла Жара підозрюють у порушенні рівноправності громадян залежно від їхніх релігійних переконань. У повідомленні прокуратури йшлося, що Лонгин під час літургій називав Православну церкву України "сатанинською" та "церквою антихриста" — такі слова можуть розпалювати міжконфесійну ворожнечу та ображати почуття вірян. Порушення прав людей за національною, расовою чи релігійною ознакою караються законом, — ідеться у  матеріалі "Суспільне.Чернівці".

null

Серед парафіян УПЦ Лонгин відомий як колишній настоятель найбільшого в Чернівецькій області чоловічого монастиря, опікун сотень дітей та з 2008 року Герой України. Водночас у 2014-му у кровопролитті в Україні він звинувачував США та Захід, а вже під час вторгнення у складі архієреїв зустрічався з екснардепом від “ОПЗЖ” Новинським, який наразі під санкціями та цьогоріч був на службі у храмі РПЦ у Цюриху.

Хто такий митрополит Лонгин та на якому етапі його суд — у публікації Суспільне Чернівці.

Михайлу Жару 58 років. Він народився у селі Петрашівка колишнього Герцаївського району Чернівецької області, де компактно проживають етнічні румуни.

null
Фото з мережі Інтернет

У 1996 році за благословенням тоді архієпископа Онуфрія став ченцем з іменем Лонгин. Після цього займався будівництвом чоловічого монастиря у Банченах, настоятелем якого став згодом, та жіночого у Боянах. Паралельно будували прихисток для дітей-сиріт при монастирі, який розташований у селі Молниця на Герцаївщині.

У 2011 році освятити чоловічий монастир приїхав Московський патріарх Кирил, йдеться на сайті УПЦ.

З 2006 до 2011 років Жар отримував десяток державних нагород. Спершу орден "За заслуги" ІІІ ступеня, а у 2008 році — звання Героя України від президента Віктора Ющенка. Нагороду Жар отримав за "визначні особисті заслуги перед Україною у реалізації державної політики соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування".

На сайті УПЦ пишуть, що Жар — батько та опікун 400 дітей, зокрема дітей з інвалідністю.

"Я залишився сиротою у цьому світі. Інколи я виходив на вулицю і питав: "Господи, у мене немає що їсти, у мене немає дров, щоб топити пічку, мені холодно, Боже. А ти і маму забрав у мене". Але я тоді не зрозумів, що це Господь почав мене готувати до цього життя. Було таке бажання, що коли виросту, піду працювати в дитячий будинок без зарплати", — казав Лонгин у коментарі Ранку з Інтером.

У Лонгина є троє своїх дітей. Старший син Володимир, Михайло Жар — депутат обласної ради від колишньої "ОПЗЖ", та донька Марія.

Про впливовість Лонгина

null
Фото з мережі Інтернет

Лонгин був серед кількох архієреїв на зустрічі предстоятеля УПЦ МП Онуфрія з російським і українським бізнесменом, екснардепом Новинським у листопаді 2022 року.

За інформацією з сайту УПЦ, тоді Онуфрій зустрівся з очільником благодійного фонду – протодияконом Вадимом Новинським та обговорив із ним шляхи надання допомоги українським переселенцям, які перебувають у Німеччині.

Вже під час повномасштабної війни Новинський служив у найбільшій Російській православній церкві Цюриха. Це 2 квітня 2023 року зафіксувала журналістка Радіо Свобода.

null
Фото з мережі Інтернет

Онуфрій родом з Буковини. Він став предстоятелем УПЦ МП у 2014 році. У розслідуванні "Української правди" мовиться, що Онуфрій має російське громадянство. В УПЦ МП назвали цю інформацію "недостовірною та маніпулятивною" і заявили, що митрополит Онуфрій є громадянином України від народження і паспортами інших держав не володіє. У квітні 2023 року Онуфрій визнав, що мав російський паспорт, однак начебто ніколи ним "не цікавився", а після вторгнення РФ в Україну "полишив російське громадянство".

Новинський зараз під санкціями, його підозрюють у пособництві країні-агресору. Він родом із Новгородської області Росії. У 2012 році отримав громадянство України. Був "регіоналом", потім — керівником фракції "Опозиційний блок". За даними "Чесно", у парламенті Новинський голосував за "диктаторські закони 16 січня", проти Закону про визнання українського суверенітету над окупованими територіями Донецької та Луганської областей.

Оформив опікунство майже 150 дітей й ще понад 30 усиновив

null
Фото з мережі Інтернет

Михайло Жар є опікуном 149 дітей, більшість з них — з інвалідністю. Про це у коментарі Суспільному сказала т.в.о. начальника обласної служби у справах дітей Амалія Буза. За її словами, законами не передбачена гранична кількість дітей, яку можна взяти під опіку. Якщо дитина згідна йти до опікуна, її влаштовують.

"Уже з 2019 року він нікого не бере під опіку. Тобто пік влаштування дітей — це були 2000 роки. Він побудував будинок, щоб дітки там проживали. Це не є якимось інтернатним закладом, це не дитячий будинок сімейного типу. Це як опікун будує для себе житло, щоб проживати зі своїми дітьми, в цьому випадку — з опікунськими дітьми", — каже Буза.

Крім цього, Жар усиновив 31 дитину. Вперше — у 1992 році, тому майже усі усиновлені тепер дорослі. За інформацією Бузи, наразі неповнолітніх усиновлених двоє.

У Жара є помічниці, які допомагають опікуватись дітьми. Це послушниці монастиря, каже Буза. Кожна помічниця допомагає 2-3 дітям. Зокрема, з навчанням у сільській школі, домашніми завданнями, також у побуті.

Що відомо про підозру

22 травня 2023 року Михайлу Жару оголосили підозру у розпалюванні міжрелігійної ворожнечі. За інформацією СБУ, він ображав релігійні почуття вірян іншої конфесії та провокував загострення внутрішньої ситуації в регіоні.

Під час літургій він зневажливо висловлювався щодо Православної Церкви України, називаючи її "церквою антихриста" та "сатанинською", йдеться у повідомленні СБУ. Санкція статті передбачає штраф від понад 3 тисяч до майже 9 тисяч гривень, обмеження волі до п’яти років або позбавлення волі до трьох років.

На якому етапі суд Лонгина

null
Фото з мережі Інтернет

У справі Лонгина відбулися два засідання. Останнє було 17 листопада, на ньому Жар сказав, що обвинувачення йому незрозуміле й він хоче, аби йому надали перекладача на румунську мову. З огляду на це узгодили дату наступного засідання — 5 грудня.

На останнє засідання до будівлі суду на підтримку Жара прийшли віряни:

Суспільне Чернівці отримало позицію Лонгина на останньому судовому засіданні. Тоді він сказав судді, що слово "ПЦУ" він ніколи не говорив у своїх проповідях. А у коментарі Суспільному Михайло Жар сказав, що проповідь, яку цитує прокурор, він говорив для своїх вірян.

"А як вони не цієї віри, то я до них нічого не маю, а вони до мене — теж", — сказав Жар.

Його адвокат Валерій Дутка у коментарі Суспільному сказав, що у сторони захисту є певна позиція, але на цьому судовому засіданні її відкривати передчасно.

"Наша позиція така, що це провадження потрібно припинити. Я вважаю, що немає в цьому випадку порушення, скажімо так, особистих почуттів віруючих якихось релігійних громад, оскільки жодним чином дана проповідь не стосується конкретної релігійної громади, конкретної церкви або конкретного духовенства", — сказав Дутка.

Раніше Лонгин публікував відеозвернення на ютуб-каналі "Банченский Монастырь Mănăstirea Bănceni". Деякі відео набирають понад 100 тисяч переглядів, зокрема, де Лонгин повідомляє про завершення досудового розслідування.

"Ми страждаємо за нашу віру, за Українську православну церкву, і я прошу Бога, щоб він помилував усіх гонителів, які підняли руку на Бога і служителів церкви", — каже у відео Жар.

У 2022 році Лонгин "подякував" патріарху Кирилу за пролиту в Україні кров

Під час недільної проповіді 5 червня 2022 року Лонгин "подякував" главі Російської православної церкви патріарху Кирилу за благословення на кровопролиття. Це був саркастичний виступ, на якому Лонгин засудив дії Кирила. Проповідь опублікували на YouTube-каналі "Bucovina Ortodoxă - Православная Буковина".

"Я сьогодні хочу "подякувати від щирого серця" патріархові Кирилу, московському і всієї Русі. Ваша святосте, "дякуємо" за ваше благословення, за те, що гинуть люди і проливається кров. За те, що ви бомбите наші монастирі, церкви, за те, що ви вбиваєте наших ченців, наших священників. "Дякую", ваша святосте, за "велике і величне" ваше благословення на кровопролиття. Це безбожжя", – сказав митрополит Лонгін.

У 2017 році Лонгин відвіз звернення з монастиря на Архієрейський Собор в Москву

У 2017 році Жар возив на Архієрейський Собор в Москву підписане ним звернення Банченського монастиря до Московського патріарха Кирила. У листі є слова: "...искренне желаем остаться в лоне нашей Русской Православной Церкви Московского Патриархата".

"Лонгін Жар — ще й великий шанувальник "святого" московитського царя Ніколая ІІ, сім'ю якого він вважає ідеальною. Дивіться 4-й пункт його закликів до Кирила Гундяєва в листі 2017 року. Отой пієтет Лонгіна Жара (як і всієї так званої "У"ПЦ) перед московитським царем — це ж дуже показовий момент вірності шовіністичній імперській моделі "единого и неделимого народа...". Путін зараз повністю взяв на озброєння саме цю брехливу й руйнівну ідеологічну модель у ставленні до України.", — писав релігієзнавець, доктор філософських наук Олександр Бродецький.

У 2014 році винними у кровопролитті Лонгин називав США та Захід

Після початку російсько-української війни Лонгин винними у кровопролитті називав США та Захід, йдеться у статті румунського видання Activenews.ro, яку переклали й опублікували на сайті УПЦ.

"Закликаю вас бути єдиними та не відправляти своїх дітей на смерть. Наша православна віра не дозволяє нам вбивати один одного. Вони хочуть загибелі наших людей заради своїх політичних інтересів, заради тих, хто захищає їхній бізнес та керівні посади", — казав Лонгин про мобілізацію.

Все це – справа рук проклятої Європи, про яку Святі Отці говорили: «Не вклоняйтесь звірам», і американців, які скрізь, де тільки не втручаються, сіють лише ворожнечу та кровопролиття. Тепер вони відсторонилися і насолоджуються тим, що проливається кров наших християн", — казав Лонгин.

 

Джерело: "Суспільне"

 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews