Клічук розповів куди рухатимуться Чернівці у 2024

28.12.2023 14:37   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

У 2024 році Чернівці планують заробити стільки ж грошей, скільки надійшло до бюджету цьогоріч.

Для цього будуть оптимізувати роботу міськради та залучати гранти завдяки міжнародній співпраці. Крім цього, розпочнуть ремонт аварійного водогону.

Про це в інтерв'ю Суспільному розповів міський голова Роман Клічук.

Бюджет громади та міжнародна співпраця

Бюджет Чернівецької громади на 2024 рік збільшився і становить 4,5 мільярда гривень. Водночас у ньому не буде ПДФО від військових та правоохоронців, які перенаправили до держбюджету. Цей бюджет Клічук називає "амбітним", бо у міськраді запланували заробити грошей на рівні цього року.

"Тому усі проєкти, які були започатковані, ми продовжимо у наступному році. Плануємо економити тільки на зайвих витратах: цьогоріч ми перейшли на електронний документообіг. Підрахували, що на папір ми витрачаємо великі суми, які зможемо зекономити наступного року", – каже Клічук.

Також планують спрямувати гроші на програмне забезпечення й оптимізувати штат міської ради.

Крім цього, залучати гроші до бюджету планують завдяки міжнародній співпраці та грантам. Зокрема, нещодавно Чернівці уклали угоду з турецьким містом Ізмір, а також планують розпочати співпрацю з французькими та італійськими містами. Клічук каже, у міст-побратимів є досвід, яким можна перейняти. Також вони підтримують Україну.

"Першочергово, підтримуватимемо армію. Друге – робимо все, аби в міста були гроші. Ми їх зароблятимемо, залучатимемо гранти. Активізуємося зараз на міжнародному рівні, бо бачимо на прикладі німецьких міст, якою є співпраця, що переросла в дружбу. Ми часто на контакті з Мангаймом та Дюссельдорфом", – каже Клічук.

У березні наступного року планують розпочати заміну шести кілометрів мереж аварійних ділянок водогону. Це перша стадія міжнародного проєкту, яку втілюють за 17 мільйонів євро, – це кредитні гроші німецького банку. Раніше на одній пресконференцій Клічук говорив, що роботи за першою стадією водогону можуть розпочати у вересні цього року.

"Ми підписали угоду з виконавцем. Це турецька фірма і на наступному тижні, найімовірніше, зайде перший транш. У європейських структурах і німецьких банках все трішки забюрократизовано: кожна зміна у договорі погоджується на найвищих рівнях", – каже Клічук.

За умовами договору, підрядник має завершити роботи впродовж року, на звіті 19 грудня розповів гендиректор водоканалу Андрій Колесник.

Загалом у межах першої стадії проєкту планують реконструкцію та заміну обладнання на насосній станції. Для цього вже підготували документи – наразі їх погоджують у німецькому банку. Тоді зможуть оголосити тендер.

Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews