Представники УПЦ МП на Буковині переписали храм на приватну структуру

15.11.2023 11:03   Джерело: CvNews
Опубліковано : Іванна Капустянська

Священики Московського Патріархату у Сокирянах, що на Буковині, переписали храм на приватну структуру.

Тепер церква громаді не належить. Відповідну інформацію парафіяни дізнались випадково – від поліції, коли хотіли потрапити на службу. У доступі до церкви їм відмовили. Про це для "Еспресо.Захід" розповів священик ПЦУ Роман Грищук.
 
Схожа ситуація може бути у всій області, припускає Роман Грищук. Священнослужитель розповідає, що є нотаріально засвідчене зречення священика Церкви Московського Патріархату від храму і церковної власності на користь приватної структури "Соціально-духовний центр".
 
"Це пряме порушення чинного законодавства. Я зараз говорю про Сокирянський храм, бо саме на його прикладі ми це питання з'ясували. А цей храм є культурною спадщиною, історичною пам'яткою. Проте їм (священникам Московського Патріархату. - Ред.), не завадило цей храм приватизувати", – пояснює Роман Грищук.
Зауважимо, що нещодавно сокирянська релігійна громада проголосувала за перехід від УПЦ МП до ПЦУ. Відповідне рішення підтримали 650 місцевих мешканців.
 
Натомість за словами Романа Грищука, представники УПЦ МП формально зібрали 35 людей, які передали право священнику віддати церковне майно третій особі. Як припускає отець Роман, вони таким чином хочуть завадити переходам до Православної Церкви України й тому, щоб парафіяни просто не мали де приходити на літургію молитись.
"У Державних реєстрах є відповідні витяги, де храми й громади перейшли до ПЦУ згідно з усіма вимогами. Там служать, а от в Сокирянах ми з'ясували, що церква є у власності приватної структури. Поліція нам повідомила: якщо зробимо спробу зайти в приміщення церкви, це можуть трактувати, як рейдерське захоплення.
 
Таким чином можна вважати, що священик продав храм цій приватній структурі, бо "Соціально-духовний центр" зареєстрований за адресою єпархіального управління, а головою цього центру є син священика. Їхнє завдання – затягнути час і дочекатися московських окупантів. Крім того, на протоколі установчих зборів центру є підпис митрополита Мелетія", – розповів Роман Грищук.
 
Цікаво, що митрополита Мелетія (Єгоренка), президент Володимир Зеленський 11 січня цього року позбавив українського громадянства.
 
 
 
 
 
 
Хочете повідомити нам свою новину? Пишіть на електронну адресу cvnews.cv.ua@gmail.com. Слідкуйте за нашими новинами в Твіттер і долучайтеся до нашої групи і сторінки у Фейсбук.
Джерело: CvNews